„Јагњијадa“ на Вучијој Луци: Догађај који представља дио традиције, културе и обичаја српског народа на простору Сарајевско-романијске регије

0
4002

Традиционална гастро-туристичка манифестација ”Јагњијада” на Вучијој Луци ове године је окупила преко 100 екипа у такмичарском дијелу, али и око десет хиљада посјетилаца, који су јуче уживали и дружили се уз јагњеће печење и остале многобројне садржаје, које нуди ова манифестација.

Прича о “Јагњијади” на Вучијој Луци, јединственом такмичењу и народном сабору на Балкану, почела је прије седам година, када је  начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић,  одлучио да  разговара са  руководством  Града Источно Сарајево, да се организује окупљање  народа у порти  цркве “Свети Пантелејмон”  на Вучијој Луци,  на коме би се огледали мајстори за припремање јагњетине на ражњу.

Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић рекао је да је „Јагњијада“ из године у годину привлачнија, те да у најбољем свјетлу представља ову локалну заједницу, али и град Источно Сарајево и Републику Српску.

Он је навео да је план општине да се уз развој привреде подстакне развој пољопривреде и сточарства чије ће производи бити пласирани кроз туризам.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић каже да је „Јагњијада“ својеврстан гастро-туристички догађај који представља дио традиције, културе и обичаја српског народа на простору Сарајевско-романијске регије.

„`Јагњијада` је постала догађај према коме наша дијаспора планира одморе“, навео је Вуковић и додао да ће ову манифестацију подржати и Туристичка организација Источно Сарајево, те да ће од наредне године, у сарадњи са општином Источни Стари Град и Министарством трговине и туризма, бити обогаћен и њен културни програм.

Новитет овогодишње Јагњијаде је било организовање Томболе, извучене су многе вриједне награде, а главна награда је био аутомобил Шкода Фабиа.

Ударени су чврсти темељи “Јагњијади”,  која  из године у годину окупља све  више  посјетилаца, а општина Источни Стари Град већ убире плодове  досадашњег  рада у области  туризма и гастро пунуде.

“Јагњијада”, дакле, доноси добит, али ће туристи на подручје општине  долазити  и због утврђења  Ходиђед,  које је изграђено  крајем 14. и почетком 15. вијека, смјештено у селу Булози,  на  узвишењу између Пала и Сарајева, гдје  је, како  предања говоре,  било сједиште Цркве босанске . Ту су, наравно, и друге знаменитости, али и необично чиста природа, шумско богатство и традиционално гостољубиви домаћини.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име