ЈАПАН: Тетовирани, не долазите на Олимпијаду!

0
567

Тетовирани спортисти и туристи неће бити срдачно дочекани на Олимпијским играма у Токију 2020. године, јер Јапанци не воле тетоваже, пошто их подсјећају на мафију и “јакузе”.

Туристи у Јапану који имају веће тетоваже не могу се купати на јавним базенима, не могу ући на плаже или у теретане, сем у одређеним ресторанима или конвенционалнијим продавницама.

Тетоваже су у Јапану повезане са организованим криминалом, а посебно са “Јакузом”, јапанском мафијом.

У току је и један велики судски спор на ту тему – 29-годишњи Таики Масуда, “тату умјетник”, изашао је пред суд да избјегне плаћање “казеу” од три хиљаде долара након што му је полиција упала у студио.

Полиција ову акцију правда одредбом о “козметичком тетовирању” и тврди да се тетовирањем могу бавити само љекари.

Ријеч је о насиљу над слободом изражавања. Тетовирање није медицински чин“, жали се Масуда.

Очекује се да ће саслушање трајати мјесецима, а ако Масуда изгуби на суду, у Јапану ће постати готово немогуће ићи на тетовирање.

Из Министарства здравља поручују да је “стављање пигмента на врх игле и мастила испод коже – медицински чин, те да може изазвати крварење или инфекцију у случају да га обавља неко без техничког знања”.

“Тату” умјетници до прије двије године били су толерисани. Ситуација се промијенила када су почеле бројне рације.

Тако је 2012. године у Осаки забрањено тетовирање запосленим лицима, а онима који су имали тетоваже забрањено је да их показују.

Гувернер Осаке Иширо Мацуи позива туристе да дођу, али упозорава да су обичаји у Јапану другачији.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име