„Један од пет милиона“ у неколико градова Србије – са Бадњаком на протест

0
213
Фото: ББЦ

„Јао, Београђани“, говорио је стално Рака из Баранде – којег је у „Вратиће се роде“ играо Радослав Рале Миленковић – уз онај дио касније који није прикладно цитирати. Међу тим Београђанима, који су пету суботу у низу протестовали по централним градским улицама, овог пута био је и Миленковић.

„Имамо право да живимо нормално, у земљи у којој закони важе једнако за све и гдје од рада можемо да хранимо своје породице“, рекао је Миленковић.

Протеста је ове суботе било и у Новом Саду, Крагујевцу, Пожеги и Нишу.

Грађани траже пет минута на РТС-у и више простора за опозицију, проналажење починиоца и налогодавца убиства Оливера Ивановића и наручиоца напада на лидера Љевице Србије Борка Стефановића у Крушевцу.

Прошле суботе демонстранти су изнијели још један захтјев – смјену министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, а овог пута смјену и директора РТС-а Драгана Бујошевића.

Бадњаци и минут ћутања

Рута протестне шетње је због снијега и температуре дубоко испод нуле била нешто краћа – колона је преко Теразија и Кнеза Милоша ишла до зграде РТС-а, па Светогорском назад до центра града.

А све је почело одавањем почасти Марку Николићу, Драгославу Шекуларцу и хрватском глумцу Иви Грегуревићу.

„Минут ћутања за ова три велика човјека“, рекао је глумац Бранислав Трифуновић.

На челу колоне су опет били транспаренти „Један од пет милиона“ и „Стоп крвавим кошуљама“, а одмах иза српске заставе, транспаренти, а у рукама грађана могли су се видјети и бадњаци.

Поједини грађани су лупали у шерпе, као на протестима током деведестих.

Међу демонстрантима је било паса, мале дјеце и људи у колицима, док се неколико људи шетало по маси продајући пиштаљке и беџеве, као и лутке са ликом предсједника Александра Вучића.

На крају шетње организатори су поновили захтјеве и истакли да ће се „излазити на мраз докле год ти захтјеви не буду испуњени“.

Фото: ББЦ

„Није српски ћутати“

Трифуновић је на почетку протеста прочитао отворено писмо директору РТС-а Драгану Бујошевићу у којем је од њега тражио да „поднесе оставку због злоупотребе положаја“.

Како је навео, грађани плаћају јавни сервис, а директор РТС-а је одговоран „јавности и гледаоцима, а не политичким интересима власти“.

„Није српски ћутати Драгане Бујошевићу, није српски ћутати“, рекао је Трифуновић, алудирајући на назив емисије коју је Бујошевић раније водио и уређивао.

Фото:ББЦ

Шта је било у осталим градовима?

Први пут су у исто вријеме шетали грађани неколико градова Србије.

Протестну шетњу „Ресетуј Србију“ организовало је у Новом Саду педесетак грађана на позив организације Народна иницијатива, јавља агенција Бета.

Протесте су, кажу, организовали како би се и у Новом Саду осјетила „грозница суботње вечери“.

У колони је био и увредљив транспарент на рачун премијерке Ане Брнабић и предсjедника Вучића, пише Бета.

Протест је организован и у Крагујевцу, гдје су се грађани окупили на Ђачком тргу испред Прве крагујевачке гимназије.

Сљедеће окупљање у том граду најављено је за суботу 12. јануар.

Бета јавља да се у Нишу окупило „неколико стотина људи“, као и да ће 11. јануара тамо бити протест покрета младих „За Ниш без страха“.

Фото: ББЦ

Шта каже власт?

О протестима је до сада углавном причао предсjедник Вучић, а недавно се огласила и премијерка Брнабић.

Како каже, протести у Београду су „феномен“.

„Сваке суботе се формирају нови захтjеви и свако ко се попне на бину има своје захтjеве“, изјавила је Брнабић у петак.

Протесте је коментарисао и министар иностраних послова Ивица Дачић, који каже да је најбољи одговор на њих – „побjеда на изборима“.

Предсjедник Србије Александар Вучић изјавио је нешто раније да нема проблем са протестима јер је „послије свих протеста против њега и Српске напредне странке – излазио јачи“.

„Зато што снага не долази због децибела нечијег гласа, већ снаге програма, плана, енергије, рада и онога што чините за вашу земљу“, рекао је тада Вучић.

Предсједник Србије је након првог протеста изјавио да неће испунити ниједан захтјев опозиције, колико год људи да изађе на улице, макар их се скупило и пет милиона и колико год ти протести трајали.

Због тога је „један од пет милиона“ постао слоган протеста.

Вучић је нешто касније изјавио да је спреман да саслуша незадовољне грађане, али да неће подлећи „притисцима лажова из опозиције“.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име