Једина правда је дуготрајни затвор

0
464

Када је у питању бивши генерал тзв. Армије БиХ Атиф Дудаковић једина правда је осуђујућа пресуда на дуготрајни затвор, рекао је директор Републичког центра за истраживања рата и ратних злочина Милорад Којић.

Према његовим ријечима у предмету против Дудаковића прикупљено је више од 8.000 материјалних доказака, као и оригинални видео материјали.

У овом предмету Дудаковић се терети и за десет егзикуција заробљених војника и цивила српске националности и за све то постоји обимна документација.

“Он је наређивао и био очевидац овог стрељања”,  појашњава Којић.

Каже да су послије убистава сакривана тијела, али су нађена у масовним гробницама, а комплетна судско медицинска документација је урађена и достављена тужилаштву.

“Заиста је много доказа и једина правда је осуђујућа пресуда.За кривично дјело злочина против човјечности једина могућа казна је дуготрајни затвор”, истакао је Којић.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић каже да је отпужница против Дудаковића требала раније бити подигнута јер постоје бројни докази о његовим гнусним злочинима.

“Чињеница да га терете за убиство више од 300 Срба, међу којима је највише цивила, углавном старијих, као и заробљених војника, говори о звјерствима припадника бошњачких војних формација којим је наређивао  Дудаковић”, рекао је Чубриловћ.

Сличног мишљења је и предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих лица Недељко Митровић који је поздравио подизање оптужнице, иако се према његовим ријечима касни са њом.

“Потребно да и српске жртве напокон доживе сатисфакцију и правду за стравичне злочине који су почињени над њима”, рекао је Митровић.

Предсједник Савеза логораша Српске Бранислав Дукић каже да је подизањем оптужнице против Дудаковића, коначно прихваћено да су у трагичном сукобу у БиХ страдали и Срби над којима је почињен ратни злочин.

Миломир Савчић председник Борачке оранизације РС  очекује да ће Суд Атифа Дудаковића и још 16 команданата тзв Армије БиХ осудити на максималне затворске казне.

Савчић је истакао да БОРС поздравља одлуку Тужилаштва БиХ да се коначно крене са “мртве тачке” по питању предмета који је са становишта доказивања био најлакше доказив, а са становишта обима извршених злочина заслуживао апсолутни приоритет и одавно требало да буде процесуиран.

Оптужница

У Тужилаштву БиХ су рекли да Атифа Дудаковића и још 16 особа терете за злочине против човјечности који обухватају убиства, прогоне и злостављање цивила и ратних заробљеника, као и уништавање 38 православних храмова, цркава и вјерских објеката.

Терете се за убиства више од 300 особа српске националности, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени. Тијела свих убијених још нису пронађена , рекли су у Тужилаштву БиХ.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име