Јесу ли казне за пребрзу вожњу нелегалне?

0
532

Велика већина казни, чак 80 одсто, које се пишу грађанима Српске за прекорачење брзине у саобраћају, нису легалне јер прекршај и не буде направљен, тврди стручњак из области саобраћаја.

О чему се ради?

Прича почиње тако што Република Српска уопште нема евиденцију постављених знакова, односно не зна се гдје стоји који знак, чему служи и колико их има на путевима у Републици Српској. То је кључно питање, тврди саговорник, јер непостојање те евиденције оставља могућност произвољног стављања знакова и прављење правог хаоса на путевима, пише Gerila.info.

Како се дешава да возачи плаћају казне иако нису направили прекршај, логично је питање.

Саговорник, који инсистира на анонимности, тврди да се то дешава у комбинацији намјере да се од грађана узме што више новца и недовољног познавања саобраћајних прописа односно Закона о безбједности саобраћаја од стране возача.

Знакови изричите наредбе, у овом случају за ограничење брзине, су кључни. Саговорник поједностављује причу са неколико сликовитих примјера.

Камера код мотела “Нана”

На магистралном путу М 16 код поменутог мотела “Нана” стоји камера која прати и региструје прекршаје који се тичу прекорачења брзине. Брзина кретања возила на том дијелу пута ограничена је на 60 километара на сат.

Прва нелогичност је у томе што би ту требало да стоји ограничење на 80 километара на сат јер се ради о магистралном путу, појашњава саговорник, а на овај начин се само успорава саобраћај и угрожава безбједност.

Како год, знак ограничава брзину кретања на 60 километара на сат али је спорно то што камера региструје и кажњава возаче који возе брже од 70 километара на час иако, то је кључно, између знака ограничења брзине и камере постоји раскрсница односно укључење са оближње пумпе на магистрални пут.

Мијења се све, појашњава саговорник .

Према Закону о безбиједности саобраћаја знак ограничења брзине вриједи до прве сљедеће раскрснице, а “раскрсница је површина гдје се укрштају или спајају два или више путева”. Чак и пут са пумпе? Пут је сваки јавни пут и некатегорисани јавни пут или површина. Поента је у томе што по Закону о безбједности саобраћаја сви возачи који нису возили брже од 90 километара на сат на том мјесту нису починили никакв прекршај јер наредба знака који ограничава брзину на 60 престаје прије камере која снима возила“, појашњава стручњак.

Из Министарства унутрашњих послова су одговорили на питања која су им послали у вези са камером и ограничењем брзине на овом мјесту.

Информације из МУП-а говоре да је радар на овом мјесту, на магистралном путу М 16 од 1.11.2011 до 21.7.2015 године, забиљежио 49 267 прекршаја. Највише је евидентирано прекршаја који се односе на прекорачење брзине од десет до двадесет километара на сат (што према тврдњама саговорника није прекршај на овом мјесту).

Још је неколико примјера које наводи стручњак у којима радари биљеже прекорачење брзине руководећи се знаковима ограничења иако су та ограничења престала због каснијих раскрсница. Возачи често уопште не прекораче брзину кретања возилом по закону али буду кажњени“, тврди саговорник.

У Агенцији за безбједност саобраћаја Републике Српске потврђују да има примједби са терена али да знакови могу бити постављени на основу трајних или привремених процјена. Напомињу да сваки возач у Републици Српској има могућност и право на судско одлучивање и доказивање уколико сматра да је кажњен, а да није требао да буде.

Истовремено позивају возаче али и остале грађане да Агенцији за безбједност саобраћаја доставе примједбе које имају.

„Планирано је, и то је достављено Влади, да крајем ове или почетком наредне године буде урађена анализа кредибилитета ограничења брзине у Републици Српској“, каже за Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС.

То значи да ће бити преиспитана ограничења брзине на путевима у Републици Српској јер је очигледно да су ограничења на појединим путним правцима исувише ригорозна без потребе.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име