Још се не зна траг 126 несталих из Возуће

0
291

Септембар 1995. године и одлазак из родног краја у нама буди језива сјећања, кажу мјештани Возуће, који тешко говоре о томе како су тада напустили ово село у долини ријеке Криваје.

“Извлачило се преко коса и потока, а путем нисте могли. Бјежало се по овим косама, по потоцима, како је ко куда стигао. Како су кога стизали, хватали су и убијали… Свашта смо доживјели. Сам пад Возуће је трајао 24 сата”, прича Радиша Росић.

Он је један од ријетких учесника тих догађаја који је пристао на разговор, док је већина Возућана који су се јуче окупили у порти цркве светог Георгија у Стогу одмахивала руком на наше питање шта се тада збивало.

Повлачење, наредба стигла. Човјек понесе шта може, шта има. Лоше, језиво, не може се ићи. Клону ноге и дође човјеку малаксалост. Дошли смо до мјеста Кабловац, ту смо се напили воде и одатле су на нас запуцали. У Лозни сам заробљен”, рекао је Мирко Лукић, те објаснио да је шест мјесеци провео утамничен.

Пјешачећи 22 километра од Тумара до мјеста Стог, учесници марша “Стазама егзодуса” по 11. пут су се присјетили јесени 1995. године, када је током 15 дана своја огњишта напустило око 1.920 породица.

Некадашњи ратни командант 4. озренске лаке пјешадијске бригаде Зоран Благојевић је након пјешачења запитао бх. институције гдје су његова 64 саборца који су заробљени у Каменици.

“Питамо Институт за тражење несталих гдје су они? Нису нестали, они су заробљени живи и тражимо да они буду размијењени. Тражимо да буду размијењена њихова тијела”, поручио је Благојевић.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина, подсјетио је да је током офанзиве Армије РБиХ и повлачења Возућана и мјештана осталих села у долини ријеке Криваје од 10. до 24. септембра 1995. смртно страдало 459 особа, а од тога се 410 водило као нестало.

“Још тражимо 126 особа, иако ја кажем да не тражимо нестале већ сакривена лица. А што се тиче правде, једина пресуда која је била у Хашком трибуналу је пресуда Расиму Делићу, која је јасно и недвосмислено рекла да су овдје почињени распрострањени и садистички злочини”, изјавио је Којић.

Он је додао да се пред домаћим правосуђем тренутно води процес против Сакиба Махмуљина за злочине у Возући, те навео да је у Стогу пронађена масовна гробница са 21 тијелом, од којих је 17 било обезглављено.

Парастос за пострадале служио је митрополит дабробосански Хризостом, а на мјесту гдје су пронађена обезглављена тијела подигнут је крст.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име