Кад Брус Ли дијели животне лекције: усвојите савјете легендарног борца и глумца

0
394

Иако је Брус Ли познат по свом маестралном владању борилачким вештинама и бројним филмовима, он је можда такође био и један од најпотцјењенијих филозофа 20. вијека. Управо је он био један од кључних актера у упознавању западне културе са источним традицијама.

Мало ко зна да је Брус Ли студирао филозофију прије него што се окренуо глуми. Самим тим не чуди то што је његов филозофски рад био спој традиционалних идеја и његовог сопственог јединственог етоса у који је Ли такође укључио и физичке и психолошке дисциплине. Најпознатији продукт овакве филозофије јесте његова метафора воде која означава истрајност.

У раној фази своје каријере, Брус Ли је био константно запостављен у систему холивудских студија који су били под јаким утицајем расистичких предрасуда и у то вријеме су још увијек користили бијелце како би представили азијске ликове који су редом били базирани на најпростијим стереотипима. Изнова и изнова су му говорили без трунке сумње да публика једноставно не би прихватила Азијца у главној улози у неком филму, те да зато нису у могућности да му пруже шансу.

Чак и онда када је коначно успио да се пробије на велику сцену и да добије главне улоге, челни људи студија у коме је био су наставили да га третирају као машину без свијести и осјећања која је само ту како би забавила публику својим вјештинама кунг фуа.

Међутим, Брус Ли је нашао начин да их надмудри. Прича каже да је, када су челници покушали да одстране сваки траг филозофије и источњачког учења из филма „У змајевом гнијезду“, јер су жељели само још један испразан и забаван акциони филм, Брус Ли одбио да се појави на сету читаве двије недеље. Он је инсистирао да се кунг фу и филозофија не могу раздвојити јер су нераскидиво испреплетани, те самим тим и покрећу једно друго.

Постер за филм “У змајевом гнијезду”

Холивуд је коначно морао да попусти, а на крају је управо то филозофско учење било оно што је допринијело томе да овај филм буде икона популарне културе и светионик јачања антирасистичког таласа везаног за чувени покрет „Black Power“. Касније је Конгресна библиотека прогласила овај филм за „културолошки, историјски и естетски значајан артефакт.“ Нажалост, Брус Ли је тик прије него што је филм угледао свјетлост дана трагично и прерано преминуо, те никада није видио како његове идеје живе.

Записивање сопствених идеја

За Лија је филозофија била неодвојива од свакодневног живота, баш као што је и ум био неодвојив од тијела, како је сматрао, јер је сваки крај батерије непрестано напајао онај други. Брус Ли је забиљежио и план свог ригорозног тренинга поред филозофских медитација које је исклесао током живота.

Као што је и Оливер Сакс увијек носио са собом своју биљежницу, тако је и Брус Ли увијек уз себе имао џепни нотес у који је записивао све од режима вјежбања, телефонских бројева својих ученика (међу којима су били и Чак Норис и Стив Маквин), до пјесама, афирмационих мантри, те филозофских размишљања. Чак и његов рукопис, педантно уредан и сразмеран величини сићушне странице, осликава Лијеву невероватну дисциплину и смисао за ред.

Но, можда је најзначајнији дио његових биљешки биле су његове афирмационе реченице, или како их је данас популарно звати – афирмације – које подсјећају на правила владања добитника Нобелове награде Андреа Жида која је биљежио у свом дневнику док је био младић, или пак на тзв. дневничко само-савјетовање које је практиковао Ежен Делакроа.

У овим биљешкама које је писао себи, Брус Ли је изражавао своју личну филозофију која је била конкретно усмјерена ка личном развоју, али која је уједно пружала и животна схватања која се могу примјенити универзално. Ова су схватања била увид у људску психологију, понашање, а прије свега у људску природу.

Биљешке Брус Лија

Уз дозволу фондације и насљедника покојног глумца, сајт „Brain Pickings“ пренио је неколико страница из Лијевог нотеса који је писан 1968. године, а мало прије његовог 28. рођендана. Записи почињу цитатима из дјела „Daily Success Creed“ Наполеона Хила, а које је Брус Ли преписао у свој нотес.

О снази воље

„Препознавши да је снага воље врховни суд над осталим дијеловима мог ума, вјежбаћу је сваки дан када ми буде било потребно да дјелам из било ког разлога; и створићу навику која је осмишљена како би учинила да употријебим снагу воље барем једном дневно.“

О емоцијама

„Схватајући да моје емоције могу бити и позитивне и негативне, створићу дневне навике које ће подстаћи развој позитивних емоција и помоћи ми да претворим негативне емоције у неки вид корисног дјеловања.“

О разуму

„Увидјевши да и моје позитивне и негативне емоције могу бити опасне ако их не контролишем и не наводим ка жељеним циљевима, потчинићу све своје жеље, циљеве и настојања моћима свог ума и водићу се њиме онда када ове ствари желим да изразим.“

О машти

„Како сам препознао потребу за исправним плановима и идејама не бих ли остварио своје жеље, развићу своју машту тако што ћу је призивати у помоћ свакодневно када правим своје планове.“

О памћењу

„Пошто препознајем значај спремног памћења, подстицаћу своје памћење да увијек буде на опрезу тако што ћу водити рачуна да оставим на њега јасан утисак својим мислима у вези са стварима о којима бих могао размишљати често.“

О подсвијести

„Препознавши утицај своје подсвијести на сопствену снагу воље, водићу рачуна да је подредим јасним и одређеним циљевима у животу и као и свим мањим циљевима који воде оним главним, и ову ћу слику увијек имати пред својим подсвијесним дијелом ума тако што ћу је понављати свакодневно.“

О савјести

„Како увиђам да моје емоције често гријеше у свом претјераном ентузијазму, а да моћи мог разума често фали топлина осјећања која је неопходна како бих могао да упарим правду са милошћу у свом просуђивању, подстицаћу своју савјест да ме води према ономе што је исправно и ономе што је погрешно, и никада нећу занемарити судове које ми она пружа, без обзира на то какву бих цијену могао платити што према тим судовима дјелам.“

Договорити се са самим собом

Онда када је Брус Ли осјећао да се досјетио нарочито значајне идеје, записао би је на полеђини обичне жуте картице за напомене, коју би потписао, као да је она тестамент или можда пак уговор који је потписао са самим собом. Често би и побољшавао или преписивао мисли које је најпре записао у свом нотесу на овакве картице које су биле резервисане само за његова најчвршћа убјеђења и ствари према којима је осјећао најдубљу посвећеност.

Афирмације које је писао Брус Ли

Лијеве афирмације спајале су традиционалне филозофије са духовним учењима (нарочито је уочљиво присуство зен будизма и његових идеја о карактеру, сопству и егу), али и са неким упитним модерним, те благо магијским размишљањима, као и навикама ума за које савремена психологија данас тврди да су нарочито исплативе. Оне су подсјетник да је наша личност мјешавина доба у којем живимо и културе у којој живимо, са свим њиховим наслијеђењим знањима и недостацима. Начин на који комбинујемо ове елементе по сопственом нахођењу оно је што нас чини тиме што јесмо.

Никада нећеш добити од живота више него што очекујеш.

Нека ти ум буде окренут стварима које желиш, а не онима које не желиш.

Ствари живе тако што се крећу и стичу снагу успут.

Буди миран посматрач онога што се око тебе дешава.

Постоји разлика између: а) свијета и б) наше реакције на свијет.

Буди свјестан наше условљености! Напусти и разријеши унутрашњу блокаду.

Изнутра ка споља – почињемо тако што ријешимо свој став, не тако што мијењамо спољашњи услов.

Увиди да не постоји нико против кога се треба борити, ту је само илузија коју треба прозрети.

Нико те не може повриједити осим ако му ти не дозволиш.

У себи, на психолошком нивоу, буди нико.

Афирмације које је писао Брус ли

Осим ових, Брус Ли је записао и најбитније навике које је практиковао свакодневно како би ојачао свој ум и снагу воље, који су, како је вјеровао, били пут ка успјеху.

Знам да имам способност да постигнем циљ своје одређене сврхе у животу; стога захтијевам од себе истрајно, непрестано дјелање ка таквом постигнућу, и овде и сада обећавам да ћу томе тежити.

Схватам да ће се доминантне мисли мог ума у неком тренутку остварити у спољашњим, физичким дјелима, и да ће се постепено развити у физичку стварност; стога ћу се концентрисати 30 минута дневно на то да мислим о томе каква особа намјеравам да постанем, чиме ћу у свом уму створити јасну менталну слику.

Знам да ће принципом аутосугестије било која жеља које се истрајно држим на крају пронаћи изражај на неки практични начин и тако достићи циљ коме је тежила; стога ћу посветити 10 минута дневно да од себе захтијевам развој самопоуздања.

Јасно сам записао опис мог одређеног главног циља у животу и никада нећу престати да се трудим док не будем развио довољно самопоуздања да тај циљ и остварим.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име