Како да једете све током празника а да се не угојите

0
191
Фото: Pixabay

Празнична јела, баш као и сами празници, треба да буду забавна и опуштена, јер вријеме је уживања са пријатељима и породицом. Али шта се дешава када бринете како да избалансирате своју уобичајену исхрану и омиљена празнична јела? У неком савршеном свијету, унос хране никад не би био повезан а кривицом а празници би се доживљавали само као период године у ком се ужива. Међутим, ми живимо у свијету строгих идеала и културолошких очекивања у погледу тијела, као и тоне порука о томе како смршати или одржати жељену тјелесну тежину.

Сваке године за празнике људи се боре са забринутошћу и кривицом због хране.

Будимо искрени: празници су симбол хране и пића исто колико су симбол даривања и новогодишњих јелки. Већи уноса хране и пића је у реду. Али није добро да се осјећамо забринуто или лоше због тога. Није продуктивно и ви то не заслужујете. Треба вам план. Не план исхране, већ план менталног здравља у ком храна има важну улогу.

У наставку дајемо неколико савјета које можете примјенити за празнике, али и живот током цијеле године – уз минималну забринутост око хране. Ако не можете да превазиђете забринутост или се она непрестано враћа и омета вам нормалан живот, консултујте се са дијететичарем или професионалцем за ментално здравље јер они знају како да помогну особама са поремећајем у исхрани.

  1. Покушајте да се ослободите правила о исхрани

Суштина оваквог начина размишљања је да сте или на дијети или нисте, да сте „добри” или „лоши”, а једном кад „поклекнете”, сви ваши напори да упражњавате умјереност и уживање су пропали. Можете и да казните сами себе тако што ћете или још више ограничити унос калорија или јести и пити више него прекомјерно. Немојте то да радите.

Ослободите се размишљања – све или ништа – тако што ћете прихватити да ћете током празника јести храну у којој уживате – храну коју вјероватно немате прилике да једете током године – и да ћете се након празника вратити свом свакодневном начину исхране. Нисмо створени да једемо на исти начин из дана у дан; намирнице које уносимо и њихова количина се мијењају са годишњим добима, потребама нашег тијела, жељама, емоцијама и нивоом стреса, као и празницима.

Особе које имају став све или ништа улазе у празнике са строгим плановима да не попусте пред искушењем (страна једначине која се зове „ништа”), а када та строгост и избјегавање онога што стварно желе да једу неизбјежно пропадну, иду на „све” (на крају крајева, ускраћивање вас само доводи до тога да се преједате) и једу и пију много више него што им то прија, а тако се појачава осјећање кривице због хране и много им је теже да се врате свакодневном животу и исхрани. Нико не заслужује да буде изложен лишавању и кривици. Ако можете да се ослободите става све или ништа, можете да избјегнете сву ту муку.

  1. Дистанцирајте се од особа које доводе до тога да се осјећате лоше због свог тијела

Најбољи начин поступања према некоме ко вам изазива стрес или нервозу је да избјегавате такву токсичну ситуацију. Међутим, наравно да то није увијек могуће током празника. Деси се да цијело поподне и вече треба да проведете у друштву тетке која не може да се суздржи од коментарисања ваше тјелесне тежине. Ако морате да будете у близини особе која мисли да је у реду да вам упућује неумјесне коментаре, размислите о постављању граница тако што ћете им директно рећи да нећете да разговарате о свом тијелу или исхрани (или о било чему што они желе да коментаришу).

Директан приступ “то се вас не тиче” чини чуда, али наравно да брутална искреност не пада свима лако и није увијјек умесна. Такође можете да покушате да промијените тему разговора тако да се не прича о вама.

Не можемо увијек да бирамо с ким ћемо бити за празнике али можемо да изаберемо да примјенимо кораке у циљу самозаштите који ће нам помоћи да се снађемо у незгодним ситуацијама. Испланирајте да дубоко удахнете пар пута, извините се и устанете од стола да бисте на тренутак били сами, или прошетајте да бисте могли да пошаљете СМС поруку пријатељу који вас разумије. И опет, ако можете, избјегавајте ситуације које доводе до емоционалне нестабилности – понекад је најбоље да се превентивно склоните из такве ситуације. То се зове самозаштита и ви сте тога вриједни.

  1. Храна и нервоза због хране преузимају главну улогу током празника, зато појачајте самозаштиту у складу с тим

Нервоза због хране је као и свака друга врста нервозе – што више водите рачуна о себи уопште, лакше ћете се изборити са нервозом, без обзира у ком облику се појављује. Одвојите вријеме само за себе прије него што вам распоред постане превише густ. Ако вам је вјежбање саставни дио бриге о менталном здрављу, држите се уобичајене рутине. Ако сте преплављени позивима за разне догађаје, забаве и прославе, прегледајте их и одлучите на које не морате да идете.

Запамтите, не морате да идете на свако дешавање на које сте позвани. Наравно да не желимо да изневеримо људе, али ће особа која приређује забаву сигурно пребољети ваш недолазак, нарочито ако сте једна од многих особа које су позване. Превише обавеза у животу може да доведе до поремећаја расположења и веће нервозе, зато одржавајте равнотежу тако што ћете на сваки могући начин контролисати свој распоред.

  1. Дозволите себи да не бројите калорије или макро хранљиве материје

Празници су створени за уживање, зато се ослободите образаца и правила дијете (кад смо већ код тога, размотрите могућност да их се у потпуности ослободите). Што више осјећате да сте “на дијети”, то су веће шансе да се побуните а потом осјећате кривицу и стид кад поједете нешто за шта мислите да “није дозвољено”.

Бројање калорија није нарочито добро, посебно током празника, и сабирање количине калорија и угљених хидрата може да буде фрустрирајуће и да вас лиши уживања у храни. Кад се више концентришете на знаке глади и уживање у храни коју једете и празницима, бићете срећнији и мање нервозни.

Празници су стресан период године, нарочито ако сте забринути у вези са вашом исхраном. Међутим, уз пар једноставних корака, можемо барем да смањимо нервозу и уживамо у сваком тренутку.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име