Како да његујете своје цвијеће током зиме

0
204
Фото: Независне

Многим врстама цвијећа и собним биљкама промјене времена не одговарају, јер се смањује количина свјетлости, влажност ваздуха, температура.

Све то утиче на раст биљке, зато оне промјеном простора могу почети да вену и губе лишће. Како би ваше биљке презимиле у вашем ентеријеру, неопходно је обезбиједити им основне услове.

Да вам током зиме цвијеће у кући не би венуло, поведите рачуна о потребама биљака за природном свјетлошћу и сувим ваздухом, јер им то, више од свега, тада недостаје.

Прихрана

Идеална температура за држање цвијећа је између 15 и 20 степени Целзијуса. Преко зиме биљкама није потребна прихрана, осим за оне које очекује цвјетање, као што су цикламе, азалеје, кактуси… Да би биљка могла да расте лијепо, одстрањујте суве листове и увеле изданке редовно.

Не смијете нагло мијењати температуру. Када провјетравате просторију, цвијеће мора бити склоњено од промаје. Неким биљкама попут олеандера, Христовог вијенца, хризантема или лимуна одговарају ниже температуре, у просјеку од 4 до 10 степени, тако да их можете смјестити у неком хладнијем ходнику или гаражи.

Свјетлост

С обзиром на то да већина биљака које успијевају код нас траже много свјетлости, саксије поставите ближе прозорима, али не уз радијаторе. Тамо гдје има доста свјетлости, мјесто је за кактусе. Да би на прољеће процвјетали, током зиме их не треба заливати, осим ако је у стану веома топло. Кактус за којег се примјењује супротно правило зове се божићни цвијет.

Заливање

Током зиме биљке мирују, тако да не би било добро бавити се пресађивањем. Ако баш желите или морате да пресадите неки цвијет, морате набавити нову земљу и саксију број већу од претходне. Када је о заливању ријеч, већину биљака у стану заливамо толико да им земља не буде сува. Боље подносе и суву земљу него натапање водом. Цикламе, азалеје и остале врсте које и зими цвјетају треба заливати на два-три дана. Редовно орошавање пријаће дрвету живота, бенџамину и папрати, али не и љубичици. Још један савјет – удаљите биљке што је више могуће од ваших гријних тијела.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име