Како да ојачате имунитет пред сезону инфекција?

0
503
Фото: ljepotaizdravlje.ba

Како се спушта жива на Целзијусовој скали, јачање имунитета постаје све актуелније, нарочито међу старијима чији је организам већ прилично исцрпљен хроничним болестима. Али, прије него што се поведете за обећањима из реклама и потрошите новац на разне препарате за “билдање” одбрамбених моћи организма, консултујете с љекаром да ли вам је то заиста потребно. И, свакако имајте на уму да ништа не може да ојача организам као здрава исхрана, довољно сна и боравак у природи.

На почетку смо сезоне респираторних инфекција и сигурно да су вируси у ово доба године већа пријетња него иначе, а не вирусне инфекције. Ако је организам ослабљен лако се “закаче” бактеријске, које онда морају да се лијече антибиотицама, који су, иако сузбијају бактеријску инфекцију, ипак удар на организам, због нусефеката.

Снага на уста улази

Зато је најбоље да се у ово доба године више него иначе држите оне старе “снага на уста улази”. Јер, балансирана исхрана богата витаминима и минералима кључ је доброг имунитета.

Шта треба да буде на трпези? Па, најбоље је да то буду сезонски производи са нашег поднебља, тврде стручњаци. План исхране креирајте тако да на трпези буде меса и млијечних производа, нарочито јогурта и киселог млијека, ко воли и кефира, али и орашастих плодова и махунарки. Кроз њих обезбјеђујете протеине потребне за стварање антитијела. Препорука је да бар два пута седмично једете рибу, и наравно сваког дана пет порција воћа и поврћа, најбоље свјежег или што мање термички обрађеног. Избјегавајте куповно конзервисано воће јер садржи конзервансе. Уосталом, припрема воћног компота не захтјева много труда, ни времена, а свакако је ова посластица из домаће радиности много здравија него воће из конзерве, фабрички припремљено.

Сан је окрепљујући само у континуитету

Готово подједнако као здрава исхрана за имунитет су важни одмор и добар сан. За добар имуни систем потребно је чак од осам до 10 сати. Ако имате проблем са несаницом, примијените неке технике за опуштање које ће вам помоћи да лакше утонете у сан. То може да буде медитација или једноставно избјегавање активности које пред сан подижу адреналин. Зато стручњаци пред спавање не препоручују ни читање књига узнемирујућег садржаја, као ни гледање филмова. Помажу, рецимо, тиха музика, коцкица црне чоколаде, топло млијеко пред спавање или рецимо млак чај од жалфије. Код старијих сан често није континуиран, па самим тим ни толико здрав. Јер, ако се често будите ноћу, рецимо због болова или других тегоба хроничних болести, ни сан није толико окрепљујући. Зато је важно да санирате здравствене проблеме и тегобе које вам ремете сан.

Све то, ипак, није довољно. Ако хоћете да будете у форми, морате да се покренете, да изађете напоље, у парк или поред ријеке ако је то могуће, и бар 45 минута брзо ходате сваког дана.

Морате, ипак, да се покренете

Ако желите јак имунитет избјегавајте алкохол, односно више од једног пића дневно. Иако се код нас ракија, нарочито у старијој популацији, пије ујутру и на празан желудац уз оправдање да је то за циркулацију, промијените навику и алкохол узимајте послије оброка. Најбоље да то буде децилитар црног вина, али свакако се задржите само на једном пићу дневно.

Колико год да се трудите, морате ипак бити свјесни да функција имунолошког система слаби с годинама, и да морате улагати додатни труд да имунитет одржите на оптималном нивоу за своје године. Имунитет се ствара и у цријевима, па је важно да цријевна флора буде у равнотежи. За то вам нису увијек потребни фармацеутски пробиотици у таблетама, јер су сасвим довољни и производи који садрже природно пробиотске бактерије, као рецимо јогурт.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име