Како да убрзате метаболизам?

0
233
Н.Н.

Јутро је најбољи дио дана кад треба бринути о метаболизму. Од брзине метаболизма зависи колико ће се штетних твари и масноћа накупљати у тијелу.

Брзина метаболизма зависи од различитих фактора, попут генетике, тежине или животне доби.

Код већине људи метаболизам се успорава у четрдесетима, због чега тада и долази од дебљања.

Но, иако је све то ван наше контроле, могуће је утицати на брзину метаболизма. А што је метаболизам бржи, брже је и сагоријевање калорија.

Више протеина

Не једите прекасно – то је грешка коју чини велики број људи. Све је мање оних који имају времена за доручак, али та нездрава навика може бити и те како штетна за метаболизам. Ако доручкујете чим се пробудите, метаболизам ће почети раније радити. Најбољие би било имати доручак богат протеинима, који ће вам дати енергију за успјешан почетак дана.

Вјежбање ујутро сагоријева више калорија него вјежбање у било којем другом дијелу дана. Можете пронаћи вјежбе и тренинге који вам не одузимају много времена и који могу постати дио ваше јутарње рутине.

Много људи се непотребно плаши тренинга снаге. Ако желите смршавити, требате укључити овакву врсту тренинга у рутину и заборавите само на кардио тренинге. Тренинзи снаге омогућавају раст мишића и убрзано сагоријевање масти.

Чешћи оброци

Градња мишића веома је важна, јер је метаболизам у стању мировања бржи код људи с већим удјелом мишића. Не заборавите да је тијелу потребна вода да би сагорјело калорије, а чак и у стању благе дехидрације метаболизам се успорава.

И чешћи оброци одличан су начин убрзавања метаболизма па је зато могуће да људи који стално нешто једу буду мршавији. Идеалне грицкалице су свјеже воће, салате, житарице… Љута храна и зачини садрже састојке које могу погурати метаболизам. Једна кашичица мљевене чили папричице може га убрзати.

Немојте превише сједити

Бројна истраживања утврдила су да дуготрајно сједење директно утиче на метаболизам. Препоручују се истезање и лагана вјежба сваких 30 минута како бисте успјешно покренули метаболизам.

Спавајте довољно

Мањак сна доводи до мањка енергије, а то значи да ће тијело током дана користити мање калорија. Рјешење је довољно сна. То је кључно не само за тјелесну тежину него за здравље генерално.

Контраефект смањења калорија

Ако смањите унос калорија, тијело ће реаговати тако што ће успорити метаболизам, гомлати сваку доступну калорију и чувати је за резерву. Смањивање калорија јесте важно у процесу мршављења, али ако је превише драстично, добићете контраефект.

Недостатак протеина

Протеини играју важну улогу у постизању и одржавању идеалне тежине. У односу на угљене хидрате и масти, протеини имају релативно висок “термички ефекат хране”, параметар који мјери пораст метаболизма који се јавља након варења. Протеини ће вас брзо заситити – бићете сити уз минималан унос калорија.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име