Како да знамо да ли је километража на аутомобилу враћена?

0
586

Ово је највећи проблем код свих оних који купују полован аутомобил. Сви они који желе да купе полован аутомобил прво гледају колико је километара аутомобил прешао. Километража говори о томе колико је аутомобил коришћен, шта на њему треба да се мијења и генерално утиче на цијену.

Како да знамо да ли је километража на аутомобилу враћена? Ово је највећи проблем код свих оних који купују полован аутомобил. Километража говори о томе колико је аутомобил коришћен, шта на њему треба да се мијења и генерално утиче на цијену.

Међутим, проблем се јавља што се одометри који биљеже пређену километражу врло лако коригују, па продавци аутомобила лако могу да скину 100 или 200 хиљада километара као од шале и да ви то не примјетите.

Не постоји систем којим би се са сигурношћу могло утврдити колико је на аутомобилу враћена километража, али постоје начини да провјерите да ли је километража лажна.

Ствар која ће вам највише указати на то да ли је километража враћања јесте стање ентеријера возила. Ентеријер не смије да буде похабан и да указује на дуготрајно вожење ако је километража мала.

Ако примјетите да је волан огуљен, да су дугмићи на контрлоној табли излизани, да су папучице гаса, кочнице и квачила излизане и да су сједишта похабана и дотрајала, онда је то јасан знак да је аутомобил који гледате прешао доста километара и да му је километража коригована.

Такође, није добро ни ако је све у савршеном стању, јер то може значити да се продавац “потрудио” и замијенио дијелове ентеријера који се најбрже хабају.

“Чим видиш да аутомобил има мање од 160.000 километара, а да је старији од три године, готово је сигурно да ја километража лажна”, један је од савјета искуснијих људи из ауто свијета.

Веома је једноставно манипулисати подацима са контролне табле јер су и софтвери, али и уређаји за механичко враћање аналогних километар-сатова поприлично распрострањени. Колико су преваре са километражом учестале, најбоље говори чињеница да се на великом броју интернет форума већ годинама расправља о томе који су софтвери најпогоднији за враћање бројки.

За неке марке постоји тзв. електронска историја, па се за само неколико секунди може преко рачунара провјерити да ли је понуђени аутомобил сервисиран у овлаштеним сервисима и колико је отприлике могао прећи километара на основу годишта. То посебно важи за аутомобиле увезене из Њемачке.

Најједноставније је да од продавача тражите број шасије и у сервису на основу тог броја провјерите податке о километражи, као и о мијењаним дијеловима. Са друге стране, од километраже може бити важније знати да ли је аутомобил редовно сервисиран, да ли је вожен у градским условима, у приватне или службене сврхе.

Када неко купује полован ауто, треба спутати жељу за тим да што прије купи превозно средство и треба укључити мозак. Просечан дизелаш у ЕУ, годишње пређе 35,000 – 40,000 км. Дакле, узмете број година аутомобила и помножите са 40,000 км, и тако можете добити неку приближну максималну вредност. То треба помножити са годинама старости и ето оквирне километраже.Наравно морате узети у обзир да сва возила која се импортирају у нашу државу долазе од стране великх лизинг кућа, а то су углавном возила која су се користила у пословне сврхе.

Код половњака који су прешли 100.000 километара и више треба обратити пажњу на то да ли су замијењени основни потрошни дијелови, попут кочница и дискова. Прва ствар коју треба промијенити након куповине половњака јесте зупчасти ремен, који није јефтин, али се увијек испостави као право улагање. Такође, препоручује се замјена уља и филтера.

Подигните увијек тапацирунг у гепеку, не журите, опипајте руком лим, гдје год је то могуће. Направите дужу пробну вожњу, и наравно провјерите стање трапа, управљача, електронике, пнеуматика. Километража јесте битна, али може вам се десити да купите ауто са реалних 140,000 км, и да је мотор за генералну, иако има сервисну књижицу (оригиналну), а да онај са 300,000 км ради добро, и лијепо. Просто, много фактора утиче на стање мотора, аутомобила. Много зависи од власника, како је чувао аутомобил, колико га је редовно одржавао, и где га је возио, овдје, или рецимо Њемачкој или Аустрији.

Добар сервис вам може процијенити оквирно да ли је мотор добар или не. Дакле слушајте мајстора, људе у сервису, а километражу оставите по страни. Никада не журите са куповином, и купујте аутомобил од власника. Савјет злата вреијдан је: колико гледате аутомобил толико гледајте и власника и не устручавајте се да питате све оно што вас занима.

Напомена, обратите и пажњу на то колико су старе гуме на аутомобилу, јер данашње гуме након око седам година губе својства. Како одредити старост гума погледајте овдје!

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име