Како измјерити температуру бебама?

0
163

Бебама је врло тешко измјерити тјелесну температуру. Најбоље је одабрати топломјер дизајниран тако да се њиме може мјерити температура орално, ректално и под пазухом, наравно, водећи рачуна о томе да је увијек беспријекорно чист.

Сљедећа дилема је која врста мјерења показује право стање. Због тога многе мајке мјере температуру у ректуму, под пазухом и у уху, да би биле сигурне у вриједност.

  1. Ректално мјерење

Многи педијатри баш ову методу сматрају најпоузданијом. Али, при томе се мора пазити да топломјер не оде предалеко и повриједи ректум. Да до тога не би дошло, бебу окренуту на стомачић држите на крилу и чувајте јој ноге како се не би ритала.

Запамтите, топломјер смијете гурнути у бебину гузу максимално два центиметра, а температура до 38,5 степени није за панику.

  1. Мјерење у уху

Топломјер намијењен за ухо најугоднији беби и нема никаквих ризика од повреде. Када га једном употријебите, вјероватно ћете одустати од свих других топломјера, јер најбрже и најтачније очитава тјелесну температуру.

Због тога се ушни топломјер користи и у болницама. Важно је да га употребљавате према упутствима произвођача.

  1. Топломјер под пазухом

Аксиларно мјерење је конвенционална метода. Вриједност нормалне температуре је за два степена нижа него ректална. Ипак, недостатак јој је дуго мјерење и чињеница да ви морате чувати и топломјер и рукицу бебе, која је премала да би то радила сама.

  1. Орално мјерење

Дјеци млађој од седам година никада не мјерите температуру орално, јер не знају правилно чувати топломјер.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име