Како је изгледао блиски сусрет српских пилота са руским предсједничким авионом (ФОТО, ВИДЕО)

0
525

Добродошлицу предсједнику Руске Федерације Владимиру Путину, када је прије недељу дана био у Београду, први су пожељели пилоти мигова 29. Они су га и испратили из Србије.

Гостујући у Јутарњем програму Радио телевизије Србије, пилоти мајор Александар Марковић и потпуковник Дејан Беда открили су процедуру дочека летјелица, а у студио РТС су донијели и ексклузивне снимке настале током дочека руског предсједника.

– Када се изводе овакви летови, летови дочека високих званица, удаљеност од цивилног авиона је између 100 и 150 метара. У тренутку када су прављене фотографије и видео-записи удаљеност је била 100 метара. Чини вам се да је то близу, али није – објаснио је Александар Маринковић.

Да би поздравили госта који долази, пилоти најприје морају да нађу летјелицу.

– После проналаска и идентификације ваздухоплова која се врши на два километра, тражи се одобрење за прилазак на удаљеност од 100 до 300 метара. Послије тога пратимо предсједнички авион до одређене тачке која је безбједна – описао је мајор Маринковић процедуру поздрављања.

Предсједник Русије и делегација са којом је посјетио Србију допутовала је у Београд у три авиона.

– Други и трећи авион су били предсједнички, али не зна се у којем се налази предсједник у том моменту. Путин је био у другом. Ти авиони могу да мијењају најављену путању из безбједносних разлога – открива Маринковић.

Процедура праћења авиона који иду на слијетање је компликована јер је авион у процесу слијетања и друге летјелице не смију да му сметају већ да се прилагођавају његовој путањи.

Пилот Дејан Беда истиче да је процедура дочека авиона увијек иста, људство је увјежбано, авиони спремни, али када су посебни задаци и важне личности у питању, као што је то сада био случај, сви се труде да све изведу без грешке, много је већа тензија и припреме прецизније.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име