Како је Себастиан Курз пробудио и подигао народне мудрости

0
1600

Два такста која су објављена у САФФ-у, http://saff.ba/pismo-elmedine-muftic-ministru-kurzu-javno-izvinjenje-za-uvredu-casti-bosnjakinje-muslimanke-ili-podizemo-tuzbu-u-strazburu/ и http://saff.ba/austrijski-ministar-kurz-otkrio-od-koga-je-dobio-informacije-o-placanju-pokrivanja-muslimanki-u-bih/, могу послужити за примјер да се освјетле двије народне изреке:

– Немој да ми продајеш муда за бубреге!

– Свирање курцу!

Она која носи хиџаб, којим покрива косу, главу, али не и лице, Елмедина Муфтић, обраћа се отвореним писмом Курзу који је у својој изјави говорио о женама исламске вјере које носе бурку у Сарајеву и Приштини, које покривају цијело тијело, и за то примају новац. Она Курза пита: “Не знам да ли сте свјесни тежине и опакости изјаве: “У Сарајеву или Приштини се, напримјер, женама плаћа да потпуно покривене излазе на улицу, како би промијениле слику у граду”

Министра Курза оптужује за зле и подмукле изјаве “Стога ваша изјава се посебно може тумачити као врло зла и подмукла, јер њоме вријеђате част и наносите душевну бол вјерницама муслиманкама, које ношењем махраме и хиџаба показују покорност Аллаху џ.ш. а не људима. Господине Министре, овом изјавом не само да сте увриједили част жена муслиманке које носе махраму / хиџаб.”

Иако јој је јасно да он у изјави говори о потпуно покривеним женама, које носе бурку, она њему замјера што вријеђа муслиманке  “које ношењем махраме и хиџаба показују покорност Аллаху џ.ш.” Питам Емедину Муфтић како то Курз вријеђа жене муслиманке које носе махраму-хиџаб  кад нигдје у изјави није поменуо хиџаб, мараму?

Елмедина Муфтић је ставила у уста Курзу изјаву “да муслиманке у Сарајеву носе хиџаб, мараму и да за то добијају новац”. Он ту изјаву измислила, она је мала варалица, која је потурила јавности лаж да је он нешто рекао, и онда на основу те своје лажи темељила  цијелу своју осуду изјаве министра иностраних послова Аустрије Себастијана Курза.

Ако стварно нема ниједне босанске муслиманке која за новац носи бурку у Сарајеву, нека га оне које бурку носе због истинске вјере нападну, чудим се што шуте!

Кад Курз буде нешто ружно говорио о женама које носе хиџаб, Елмедина ће тада имати пуно морално право да осуди јавно његову изјаву. И ја ћу тада Елмедину јавно подржати.

Немој бона Елмедина Муфтић да обмањујеш јавност у свом јавном писму министру Курзу и да продајеш муда (хиџаб) за бубреге (бурка).

Продавати муда за бубреге је израз који народ користи када ухвати варалицу у покушају обмане.

Од САФФ-а , који је објавио Елмедино отворено писмо Курзу а и текст “Аустријски министар Курз открио од кога је добио информације о плаћању покривања муслиманки у БиХ” читалац очекује на основу наслова да ће у тексту наћи имена људи који су Курза информисали о томе да потпуно покривене жене, оне које носе бурку, у Сарајеву и Приштини, за то примају новац.

Читалац очекује новински професионализам, поштовање новинског кодекса, очекује од САФФ-а да објаве имена информатора министра Курза. Међутим,  они немају муда да кажу имена тих људи.

Наши народи би реки да је овакво понашање САФФ-а  свирање курцу!

Свирање курцу…у народу познатије као млаћење празне сламе….претакање из шупљег у празно…прдоклачење…односно бацање ријечи на поенту без паметне основе…лупетање глупости….

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име