Како помоћи кућним љубимцима који се боје петарди?

0
330

“Помпофобија” је страх у паса и мачака узрокован гласним звуковима петарди, слављеничких ракета и осталих пиротехничких направа.

Страх код паса и мачака је природни одговор који их припрема да побјегну од опасности у сигурност. Код паса страх од гласних звукова је уобичајени, а студије су показале да чак 49% паса има неку врсту страха од јаких звукова, а тек их се 4% опорави од тога сами од себе. Пси имају невјероватан слух, зато доживљавју гласне звукове пуно интензивније од нас људи.

За животиње петарде и ватромети могу бити страшно искуство, али ми им можемо помоћи да се осјећају угодније у тим за њих стресним временима.

Није познато када се код пса развије страх од петарди, ватромета, грмљавине и осталих гласних звукова, али се може покушати спријечити тако да му, када је штене, пустите звукове ватромета и створите му позитивно искуство. Оставите глазбу ватромета у позадини, а с њим се играјте и радите све нормално како би иначе. Почните с тихим тоном, па појачавајте да се пас поступно навикне. Кључ је само остати позитиван и показати псу да је то потпуно нормално. Такођер помоћи ће ако се ви не бојите звука петарде када почне сезона пуцања, ако пас види да се ви бојите и он ће се, поготово док је млад.

Што требате направити?

Нека ваш пас или мачка има мјесто у кући гдје се може скрити и којем ће увијек имати приступ. То, на примјер, може бити мјесто испод намјештаја, у неком ормарићу, а можете га приредити и у најтишој просторији у вашем дому. Имате ли пса, оставите му у тој просторији његове играчке како би је повезивао са сигурношћу, безбрижношћу и уживањем те ће из тог разлога кад чује ватромет отићи управо на то мјесто. Мацама ће бити довољно да се скрију испод стола или кревета или у неки миран кут.

Ако се пас боји немојте га тјерати у шетњи када падају петарде, то је за њих стрес, а ви му морате бити особа од повјерења и нетко тко ће му дати сигурност. Прошетајте свог љубимца рано ујутро и направите дужу шетњу, у случају ако касније не будете могли. Избјегавајте вечерње шетње или га изведите касно када престане пуцање. Циљ је да му смањите тјескобу и нервозу.

Када је ваш љубимац уплашен никада га због тога немојте кажњавати или викати на њега јер ћете тако само погоршати ситуацију.

Кавезе, крлетке или друге настамбе у којима бораве ваши љубимци дјеломично прекријте декама тако да је један дио добро заштићен од звукова. Пазите да животиња и даље може гледати ван. Осигурајте љубимцу додатну простирку у коју се може скрити.

У новије вријеме на тржишту лијекова појавили су се препарати за рјешавање бихевиоралних проблема, а заснивају се на активности серотонина. Но, такви лијекови (CalmAid, Calmex) не узрокују седацију па се требају почети давати неколико дана прије очекиваног стреса како би њихово дјеловање било задовољавајуће.

У већини случајева, ти су лијекови преблаги и не успијевају сузбити паничну тјелесну реакцију животиње. Но зато лијекови попут стандардних антидепресива за људе и благих седатива (diazepam, amitriptyline) получују задовољавајући учинак. Такви се лијекови дају сат времена прије очекиваног стреса. Издају се на приватни ветеринарски рецепт и подижу у љекарни за људе. Није препоручљиво давати те лијекове без савјетовања с ветеринаром који је упознат са здравственим статусом животиње те може прилагодити дозу за дотичну животињу. Од ветеринарских лијекова, ту је учинковит лијек ацепромазине (Седалин), који се прије производио у облику таблета, а данас постоји само као гел. Међутим, тај лијек узрокује јаку седацију животиње – од ње ће спавати као заклана око 6 сати. То није увијек прихватљиво за власнике који не воле видјети своју животињу тако дрогирану без везе.

Једно је правило за све лијекове који се користе за рјешавање бихевиоралних проблема, а то је да се требају дати прије почетка дјеловања стресора. Кад говоримо о Бадњаку или Старој години, то значи да их треба дати у раним поподневним сатима, пише Јутарњи.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име