Како правилно поставити ланце?

0
608

Велики број возача за вријеме зимских услова на путу у дилеми је да ли да користи аутопут или старе путеве да би стигли до свог циља. Дилема је још већа ако сами морате на пут аутомобилом, а најављена је велика могућност сњежних падавина.

Многи једноставно нису имали прилику да возе у таквим условима, а монтажа ланаца за снијег им је потпуна непознаница и већина их не зна како их правилно да их стави на точкове. Још мање такви возачи знају да процијене када је прави тренутак за постављање ланаца.

Увијек, али баш увијек монтирају се само на погонске точкове.

Ако се спремате на пут кроз дионицу на којој је обавезна зимска опрема, а немате зимске гуме, у гепек ставите ланце чију монтажу сте испробали испред куће или на паркингу зграде. Наравно у “мирнодопским” (сувим условима).

Морате бити свјесни да је монтирање истих далеко теже кад је цеста прекривена снијегом. Припремите се, обавезно на руке навуците рукавице и поновите поступак који сте код куће извјежбали и проблема неће бити.

Портал “24Сата” доноси неколико савјета како лакше можете монтирати ланце на гуме.

  • Извадите ланце из кутије и прострите их на тло.
  • Провјерите да се нигдје не преклапају и да нису запетљани
  • Најбитније је да сајлу проведену кроз ланце проведете са задње стране точка и закачите с горње стране
  • Ланац ставите око точка према предњој страни точка и закачите потребне “кукице”
  • Све добро затегните с предње стране точка.

Сједните у ауто и полагано крените. Никако немојте претјеривати с брзином јер ће се ланци врло лако откачити или покидати ако будете возили брже од градског ограничења.

Избјегавајте и нагло кретање, посебно на мјестима гдје нема снијега јер ће тада точкови јако проклизавати.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име