Како препознати мањак жељеза у тијелу?

0
387
Фото: N.N.

Ниско жељезо је најчешћи и најраширенији поремећај у прехрани у свијету и једини је недостатак храњивих твари који је значајно присутан у западном свијету.

Сматра се да запањујуће двије милијарде људи пати од одређеног степена недостатка жељеза. А то је посебно уобичајено код жена, посебно оних у репродуктивној доби.

Разлог за мањак жељеза могу бити обилна менструална крварења, неправилна апсорбанција жељеза у организму те конзумација лијекова који ометају производњу желучане киселине. Такођер, недостатак животињских производа, ако сте вегетаријанац, може ометати унос довољне количине жељеза из прехране.

Ако сумњате да вам фали жељеза, препоручује се повећати унос хране богате жељезом. Но, не препоручује се узимање суплемената жељеза док се не савјетујете с лијечником опште праксе који вам преписати правилну дозу суплемената.

Ово су симптоми који указују на мањак жељеза код људи:

Патите ли од умора и осјећате ли се стално уморно.

Тијело користи жељезо да би произвело хемоглобин, супстанцу у црвеним крвним станицама која преноси кисик по тијелу. Када немате довољно здравих црвених крвних станица, почнете се осјећати исцрпљено.

Лако остајете без даха

Ако ваше тијело учинковито не транспортује кисик до плућа, може доћи до осјећаја недостатка даха након минималног напора.

Изгледате блиједо и исцрпљено

Ниска жељеза може бити кривац за уморан изглед. Осим тога, ако су унутарње усне, десни и унутарњи дио капака мање црвени него иначе, разлог је низак ниво жељеза.

Стално сте болесни

Осјећате се  као да се стално борите с једном бескрајном прехладом. Истраживања су показала да недостатак жељеза може утјецати на имунолошки систем, што повећава вјеројатност подизања инфекција и вируса.

Неправилно лупање срца

Осјећате се као да ваше срце лупа, трепери или куца нередовито, често само неколико секунди или минута. Кривац томе је недостатак жељеза.

Жудите за непрехрамбеним тварима (нпр. прљавштином, ледом, бојом или глином)

Ово може звучати врло чудно, али то је прави симптом који се може појавити када је вашем тијелу фали жељеза. Ова појава често се јавља у трудноћи, када је ниво  жељеза низак па треба обратити позорност.

 

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име