Како се прави фондан маса за торте

0
1867

Дјеца за рођендан воле торте које су различитих облика и боја. Осим рођенданских и друге торте и колаче можете украсити помоћу фондан масе, која се обликује лако као пластелин. Да бисте украсили торту, направили фигуре и облике разних боја идеална је фондан маса за торте. Фондан маса може и да се купи, али није тешко направити и домаћу. Драге маме обрадујте своју дјечицу за рођендан правећи њихове омиљене јестиве фигуре.

Састојци:

1 кесица желатина,

50 милилитара воде за желатин,

100 грама фруктозе,

25 милилитара воде за фруктозу,

1 супена кашика глицерина,

1 килограм шећера у праху,

Припрема:

Прашкасти желатин размутите са водом и одложите. Фруктозу ставите у шерпу и додајте мало воде. Ставите шерпу на умјерену температуру да се полако топи фруктоза, уз обавезно мјешање, све до тачке кључања. Склоните са шпорета и додајте формирани желатин и једну велику кашику глицерина. Саджај шерпе добро измјешајте.

У нову посуду сипајте половину потребног шећера у праху, па полако сипајте садржај из шерпе. Мјешајте сво вријеме. Додајте и остатак шећера у праху, мало по мало, уз мјешање. Истресите све на површину за рад и умјесите као што мјесите тјесто.

Када сте направили фондан масу, можете је бојити бојама које су за то предвиђене. Са калупима можете правити разне фигуре од фондан смјасе, те играти се правећи облике као да је у питању пластелин. Разлика је у томе што је фондан маса јестива. Фондан масу можете искористити сву, али ако вам нешто остане онда је ставите у кесу и затворите. Фондан не треба држати у фрижидеру јер се на тај начин стврдне. Нема сврхе ни чувати га више од 10 дана. Ако смјеса постане тврда треба је само мало загријати у рерни како би се могла лакше обликовати.

Сретно и пријатно!

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име