Како украсити дом за Бадњи дан

0
289

Слама, шишарке, суво воће само су неки од детаља којима можете обогатити дом током Божићних празника и тиме нагласити свечану атмосферу у вашем породичном гнијезду…

Бадње вече и Божић традиционално се прослављају породично, а пригодним украшавањем куће у духу овог великог празника додатно се наглашава свечана атмосфера.

Некада су домаћице са посебном љубављу украшавале своје домове и тако га припремале за дан Христовог рођења, а умјесто јелке, традиционално се китио велики Бадњак и то најчешће сувим воћем, шишаркама, бомбонама увијеним у украсни шарени папир и осталим пригодним украсима, а дјеца су се посебно радовала Божић Бати који им је доносио поклоне.

Маштовите декорације допринијеће свечарском духу Бадње вечери и Божића. Слама представља јасле на које је положено Христово тијело по рођењу, а она је одличан основ за прављење различитих аранжмана који уносе топлину у дом.

Од ње можете лако и брзо да обликујте корпице, односно да направите гнијезда која ћете поставити на централна места у кући. Овакве декорације пригодне су за трпезаријски сто, клуб сточић у дневном боравку, а можете их ставити и на штокове од прозора ако имате довољно мјеста.

У гнијезда односно у корпице од сламе обавезно смјестите симболе овог великог празника: жито, орахе, лешнике, суве смокве и грожђе.

Да би декорација изгледала раскошније, можете додати и шишарке као и лишће бадњака који представљају дрво храста.

Гранчице дрена симболишу добро здравље, осим тога савитљиве су па их можете уплести у вјенчић и окачити у вашем дому. Можете их заједно са сламом уплести у “гнијездо”, или их обмотати око свијеће чији пламен ће обасјавати трпезу за Бадње вече.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име