Како вас алкохол напије?

0
500

Скот Фицџералд је једном рекао: „Прво ви узмете пиће, па пиће узме пиће, па пиће узме вас.“ Буквалан начин да се опише процес напијања.

Како то алкохол преузима контролу над нама?

Без обзира који је ваш отров, свако алкохолно пиће садржи исти молекул који се поигра са вашим мозгом: етанол. И ту журка почиње… или боље речено, успорава. Уствари, обоје. Компликовано је.

Етанол вам успорава мозак тако што се веже за двије врсте рецептора, GABA и NMDA. GABA инхибира ваше понашање, па када се етанол веже за GABA рецептор, слање неуронских порука се успорава, што чини да се осјећате смирено и опуштено.

Етаном блокира NMDA рецепторе што чини да се осјећате уморно и може да се умијеша у процес памћења. Што више етанола унесете, мање ћете се сјећати и то је оно што проузрокује црне рупе у памћењу, када претјерате у пићу.

У исто вријеме, етенол стимулише ваш мозак да испусти стимулансе норадреналин, адреналин и кортизол, који вас испуњавају енергијом. Што више пијете, откуцаји срца убрзавају. Ноздрве вам се шире и шаљу више кисеоника у мозак, што вам појачава чула. Тада постајете осјећајнији на свјетлост и звукове.

Супстанца која се такође испушта у овом миксу је, добро познати подизач расположења, допамин, који вам говори да се добро проводите.

Зашто нас алкохол може навести на неке погрешне одлуке?

Долазак етанола запушава путеве који се брину да ваш мозак добија довољно енергије која му је потребна да ради пуном брзином. Ово оштећује ваше процесе размишљања. То може да вас наведе да помислите да сте одличан играч/играчица и да одлучите да лудачки заплешете на некој пословној журци.

У међувремену, етанол се понаша као избацивач у дискотеци и не дозвољава приступ другим хормонима. Један од оних којима је забрањен прилазак је хормон антидиуретик, што значи да ћете чешће ићи у тоалет. И остали дијелови мозга задужени за покретање мишића се такође успоравају, па то можете кривити за  спотицања на путу то тоалета.

Након што пиће пређе баријеру крв-мозак, функције које вас одржавају живим, као што су пумпање крви кроз тијело, дисање и тјелесна температура могу драстично порасти и убрзати. Ово је један од најопасних начина на који се алкохол поиграва са вашим мозгом. Етанол се чак може поиграти и са регулатором ваше тјелесне температуре, чинећи да се на великој хладноћи осјећате топлије него што би требали.

Најзад, сви ови ефекти  норадреналина, адреналина, кортизола – испаре. Али, сјећате ли се GABA и NMDA о којима смо причали? Њихови ефекти се све вријеме скупљају и гомилају, што вас, када почнете да се тријезните, чини уморним, заборавним и уопште споријим. Због овог разлога је увијек добро да имате границу у пићу.

Алкохол има јединствен ефекат на свакога од нас, па је пожељно да знате своје границе. Пун стомак прије конзумирања алкохола ће помоћи да се успори апсорбција етанола кроз стомачни зид. Са празним стомаком, етанолу је потребно мање од једног минута да прође кроз крвоток и дође до мозга. Такође, масна храна се спорије вари, што успорава апсорбцију алкохола. Иста ствар је и са заслађеним напицима. Ако алкохол мијешате њима, спорије ћете се напити.

Сада знате како алкохол може утицати на вас. Извуците поуку из овога, не дозволите себи да имате “прекиде” у памћењу.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име