Како заштитити аутомобил од огреботина?

0
244
Фото: Независне

Док је аутомобил у гаражи, на сигурном, нема разлога за забринутост, али чим изађемо на цесту и укључимо се у саобраћај опасности од огреботина вребају на све стране: каменчићи који лете с површине цесте, одбачени точковима других аутомобила, гранчице дрвећа поред којег пролазимо па се “очешу” о наш аутомобил итд.

Ту су и несавјесни возачи који се приликом паркирања браником наслоне на наш аутомобил или пак они који толико широко отварају врата аута да морају ударити у аутомобил поред себе, а не заборавимо и злонамјерне пролазнике који из обијести гребу аутомобиле оштрим предметима.

Нажалост, не можемо утицати на све те факторе и спријечити баш сваку огреботину, али можемо помоћу неколико превентивних мјера ситна оштећења нашег лименог љубимца свести на минимум. Битно је на добар начин редовно одржавати аутомобил да би се огреботине (ако се догоде) мање видјеле и биле површинске.

Добро перите свој аутомобил

Редовно и темељно прање “пола је здравља”. Једанпут семмично ваљало би “окупати” свог лименог љубимца, за што је потребно одвојити око сат времена. Ако не стигнете једном семично, онда у двије седмице обавите једно прање. Важно је користити одговарајућа и квалитетна средства за прање: она би требала бити с балансираним pH фактором, без детерџента, јер тако не испиру слој воска који је заштитно средство на лаку аутомобила. Такође ваља користити крпе начињене из памука или микрофибре.

Ако средство за прање садржи регенератор то ће помоћи да лим добије сјај. Притом је битно да је регенератор благ и према другим компонентама аутомобила (пластика и гума).

Обвезно сушење

Многи возачи оперу аутомобил и наставе вожњу, мислећи како су се ријешили муке, а то је заблуда. То је врло честа појава код корисника самопослужних аутопраоница. Након прања увијек би требало пребрисати ауто крпом, да би се уклонио вишак воде. Ако то не направимо, на лиму остају мрље због минерала у води те се тако оштећује заштитни слој воска на лиму. То утиче на лакше стварање огреботина и губитак сјаја.

Овдје је такође битно кориштење одговарајућих крпа, а за уклањање воде не користе се крпе од микрофибре или полиестера, какве се користе за сушење. Вишак воде с аутомобила уклања се посебним крпама од природне или умјетне коже.

Глина и восак

У прољетном и љетном периоду почиње најезда кукаца који се као сачма разљепљују по предњем бранику и хауби, а сунце и високе температуре такве мрље још и “запеку”. То такође може утицати на стварање огреботина и губитак сјаја на лиму и пластици.

Такве тврдокорне мрље покушајте уклонити посебном глином за аутомобилски лим, која уклања екстремну прљавштину без стварања огреботина. Таква глина намијењена је само скидању прљавштине, не и заштити од огреботина. Након третмана глином ваљало би нанијети додатну заштиту од огреботина – восак. Барем једном годишње размислите и о полирању возила.

Пазите гдје возите

Први корак превенције од огреботина су пажљива вожња и паркирање. Напримјер, ако возите иза камиона држите размак, јер тада у правилу испред вас ковитла облак прашине и каменчића, првенствено иза кипера који возе расути терет.

Постоји још мноштво сличних ситуација које треба предвидјети да бисте се спасили од штете. Такође, када паркирате возило, треба имати шесто чуло и сагледати ситуацију око себе. Поред градилишта и мјеста већих окупљања веће су и шансе за огреботине те такође ако возите по макадаму или кроза жбуње.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име