Како зауставити такси широм свијета?

0
198
Фото: Независне

Ако вам је потребан такси, код нас је довољно да се назове, дође до такси станице, или једноставно махнете руком на улици. У Русији је такође махање руком сасвим довољно, али како је у остатку свијета?

Како су Енглези одувијек били посебни, иста ствар је и с њиховим таксијима. Наиме, тамо је обавезно да сједите на задњем сједишту, а од возача сте одвојени стаклом. Ако пак покушате да сједнете напријед, Британци ће то сматрати непотребним и непристојним покушајем интимизације. Код нас је с друге стране, сасвим уобичајено да сједите поред возача.

Што се Француске тиче, уколико је пластични натпис ТАКСИ освјетљен, значи да је ауто слободан и може да се заустави. Но, уколико се у близини налази такси станица, врло вјероватно вам таксиста неће стати јер очекује да одете тамо. Такође, кад уђете реците обавезно “bonjour”, а обичај је и оставити напојницу од 10%.

За разлику од старог континента, у Јапану мање-више људи користе жељезницу, било подземну или надземну. Стога је тамо такси готово ствар престижа и ријетко се њиме вози. Обавезно је позивање телефоном, а јапански таксисти увијек возе у бијелим рукавицама.

Што се тиче Египта, тачније Каира, недавно су уведени и таксији само за жене. Тако се стало на пут притужбама локалног становништва, а жене се сад могу и самостално возити таксијем.

На Куби ће таксисти сами долазити до вас виде ли вас на улици, као и у већини земаља трећег свијета, а ми вам само можемо савјетовати да док уживате у чарима нових дестинација – ипак будете мало на опрезу.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име