Какве су хигијенске навике становништва РС?

0
108

Хигијена је подручје на коме мора стално да се ради јер се на тај начин смањују издвајања у здравству и унапређује опште здравље становништва, рекла је Душанка Данојевић, специјалиста хигијене и здравствене екологије у Служби хигијене у Институту за јавно здравство РС.

Потребно је спроводити кампање на којима би се говорило о значају хигијене и принципима одржавања чистих руку, тијела и уопште, које треба усвојити као добре хигијенске праксе, односно навике”, рекла је Данојевићева.

Она каже да су сиромаштво и недостатак воље и мотивације најчешћи разлози за нехигијену грађана РС, а навела је да у здравственим установама постоје кодекси и препоруке Свјетске здравствене организације за добру хигијенску праксу.

“У здравственим установама нема мјеста за лошу личну хигијену, вјештачке нокте, неадекватну заштитну одјећу или непоштивање хигијенских стандарда с обзиром на то да су здравствени радници одговорни за своје здравље, али и за здравље пацијената које треба да лијече и штите“, каже Данојевићева, која истиче да је најважније прање руку.

Када наступи зима и слојевито облачење, сви смо понекад били свједоци да у амбулантама или јавном превозу буде и оних за које кажемо да се тај дан нису окупали или не користе радо сапун и воду.

У Универзитетско-клиничком центру (УКЦ) РС кажу да су у Правилнику о кућном реду УКЦ РС за болеснике и посјетиоце прописане санитарно-хигијенске мјере, гдје кућни ред мора да се поштује, па тако посјетиоци морају поштовати и мјере превенције болничких инфекција…

Да не долазе болесни у посјете, да поштују кућни ред, чистоћу болничких просторија, да не сједе по болничким креветима, да обављају прописану хигијену руку и користе заштитну опрему при приласку болесницима који су у мјерама изолације, а све по препорукама медицинског особља“, рекла је Јадранка Станисавић-Шимић, шеф Одјељења за контролу средине и превенцију интрахоспиталних инфекција на УКЦ РС.

Она каже да се грађани углавном придржавају препорука здравственог особља и да су хигијенске навике становништва задовољавајуће, али да би требало да се заложимо да се свијест о хигијени подигне на виши ниво, чему би могли допринијети медији.

“Најчешћи примјери нехигијене су непрање руку послије употребе тоалета, прије јела, те неодржавање остале личне хигијене у току хоспитализације, затим некупање прије доласка на заказане прегледе и хируршке интервенције или одлазак у друге собе болесника, што представља могућност преношења инфекције“, кажу у УКЦ РС.

У Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић” рекли су да у оквиру Програма за спречавање и сузбијање болничких инфекција у Заводу при сваком пријему врше редовну санитарну, а по потреби и микробиолошку обраду пацијената.

“У нашој установи постоји пракса да се приликом позивања пацијената на стационирано лијечење и рехабилитацију усмено дају упуте пацијенту и породици да је неопходно да на третман дођу чисти и уредни”, кажу у Заводу.

Како би повећали свијест пацијената о значају хигијене руку, кажу у Заводу, поред свих умиваоника су илустрована упутства за прање руку, док о пацијентима који нису способни сами одржавати личну хигијену брину медицинске сестре на одјељењима за стационирано лијечење.

У бањалучком Дому здравља кажу да немају посебан кодекс о хигијени, те да због приватности пацијената нису у могућности говорити у каквом стању пацијенти долазе у њихову установу.

У бијељинском Дому здравља су рекли да такође не постоји кодекс за хигијену пацијената, те да сви здравствени радници у свом свакодневном раду едукују пацијенте о личној хигијени.

“Случајеви да пацијенти неуредни долазе на прегледе и друге интервенције су спорадични и занемариви. Најчешћи случај нехигијене је општа неуредност, односно неокупаност, нечиста гардероба и лоша орална хигијена“, кажу у бијељинском Дому здравља.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име