Калиновик: Одржани Дани кошевине „Гвозно-Моба-Озон-2017″

2
5879

У рејону Гвозно у општини Калиновик јуче је одржана традиционална манифестација Дани кошевине „Гвозно-Моба-Озон-2017″, којом је обиљежено 24 година од оснивања Гардијске бригаде Војске Републике Српске и Борачке организације Републике Српске.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић присуствовао је и ове године овој манифестацији, која из године у годину окупља све више бивших бораца из свих крајева Републике Српске и на којој се, кроз народне обичаје и традицију, промовише јединство српског народа.

Предсједник БОРС-а генерал Миломир Савчић посалао је у име бораца поруку да у Републици Српској морамо да будемо јединствени и да се прекине нека врста „специјалног рата“ који се води унутар српског народа.

„То је нешто што нас исцрпљује и што је непотребно. Уколико има проблема, а евидентно је да их има, онда треба сјести и те проблеме ријешити, а не да већ дужи временски период трају свађе. Треба то ријешити да бисмо могли да идемо даље“, истакао је Савчић и додао да је данашње окупљање бораца из свих крајева Републике Српске доказ јединства.

Према његовим ријечима, потребно је радити на стварању бољих услова за живот.

Предсједник Одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић рекао је да је данашњи скуп на Гвозну традиција српског народа коју је добро знао и поштовао командант Војске Републике Српске Ратко Младић.

„Колико год нас покушавали свађати и раздвајати својим причама и парама неће никада у томе успјети, јер је српски народ увијек кад је било најтеже био јединствен“, истакао је Лалић.

Начелник општине Калиновик Милева Комленовић рекла је да је скуп на Гвозну манифестација која сабире и обједињује људе из свих крајева Републике Српске.

„Ова манифестација је већ прешла регионалне оквире и добија димензију републичког значаја. Оно што је препознатљиво јесте духовно јединство српског народа које се овдје осјети“, истакла је Комленовићева.

Манифестација је почела парастосом за погинуле борце ВРС у Храму Светих апостола Петра и Павла у Калиновику и полагањем вијенаца у Спомен-соби.

Дани кошевине на Гвозну одржавају се већ пету годину узастопно на традиционалан начин, уз витешке игре, бацање камена с рамена, потезање клипа, надвлачење конопца, те кошевину.

Цијели ток манифестације пропраћен је пјевањем, гуслањем и играма у извођењу изворних група.

2 коментара

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име