Канађани граде фабрику која ће уклањати угљен-диоксид из атмосфере

0
88
Фото: Независне

Како би се глобално загријавање зауставило, или бар задржало на два степена Целзијусове скале повећања током овог вијека, неће бити довољно само смањивање емисије штетних гасова и коришћење извора обновљиве енргије.

Управо је због тога све већи број компанија заинтересован за технологије које ублажавају посљедице емисије штетних гасова, те угљен-диоксид извлаче из атмосфере, па га складиште у подземним коморама гдје се трансформише у енергетско гориво које не оставља карбонски отисак.

Поменути процеси ипак превише коштају да би добили ширу примјену, али би то ускоро могло да се промијени захваљујући компанији Carbon Engineering Ltd, која је још 2015. покренула пилотски програм за уклањање угљен-диоксида. Компанија сада има довољно средстава да подигне и прву фабрику у којој ће се обављати ови процеси, а систем за уклањање штетног гаса тренутно троши 100 долара по тони, што је граница до које се нека технологија сматра исплативом. Са друге стране, богати инвеститори у ову технологију инвестирају зато што им се допада пословни план, па из компаније кажу да су већ привукли неке инвестиције из Силицијумске долине.

Фабрика би, када буде изграђена, требало да уклања по милион тона угљен-диоксида годишње, што је једнако ономе што би се догодило након што би било засађено око 40 милиона нових стабала. Компанија ће тако прикупљени угљен-диоксид трансформисати у гориво, а у комбинацији са хидрогеном. Најзанимљивије, а и најкорисније, је, тврде из компаније, то што ће тако настало гориво моћи да користе и постојећи аутомобили, камиони и авиони, а без модификација мотора.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име