Катанац на шест домова за старе

0
326

Инспектори у Српској ставили су лани катанац на шест домова за стара лица јер њихови власници нису прибавили потребну документацију, чиме су прекршили закон и стандарде.

У Инспекторату РС су истакли да се затворени домови налазе у Лакташима, Градишци, Лопарама, Теслићу и Приједору, те додали да су се руководиоци домова за старе оглушили о рјешења инспектора којима им је наложено уклањање недостатака.

– Здравствена инспекција је са Министарством здравља и социјалне заштите РС протеклих година предузимала бројне мјере како би се рад домова за старе увео у законске оквире. Један од основних услова неопходних за рад је рјешење о раду, што затворени домови нису имали – рекла је портпарол Инспектората РС Душанка Макивић.

Она је навела да у РС послује 45 домова за старе, а рјешење ресорног министарства имају њих 33.

– Поред шест домова који су затворени, два дома за старије, у Бијељини и Градишци, због немогућности да испуне тражене услове одјавили су обављање дјелатности, док су остали и даље у процедури набавке потребне папирологије и испуњавања услова – рекла је Макивићева.

Нагласила је да је у октобру прошле године на снагу ступио нови Правилник о условима за оснивање установа социјалне заштите и обављање дјелатности социјалне заштите, којим су у извјесној мјери ублажени услови који се односе на простор, опрему и потребан број стручних и других радника за оснивање домова за старија лица.

– Рад инспекције и министарства је знатно унаприједио стање у овој области. Крајњи циљ је да сви субјекти буду легални – рекла је Макивићева.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС су појаснили да у њиховој надлежности дјелују три установе за смјештај старих чији је оснивач Влада РС.

– У Бањалуци је то Геронтолошки центар, а у Приједору и Источном Сарајеву Дом за старија лица. Остали домови за старе су приватни  – рекли су у ресорном министарству.

Директор лакташког Центра за социјални рад Владимир Макарић истиче да нису упознати са затварањем дома на подручју ове општине.

– У Лакташима послују два дома за старе и у једном од њих су смјештени наши штићеници. Нисмо добили обавјештење инспекције о затварању дома, тако да то сигурно није установа гдје су смјештени наши штићеници – рекао је Макарић.

У Центру за социјални рад у Градишци истичу да своје штићенике смјештају у домове који имају рјешење ресорног министарства, а самим тим и све потребне услове за рад.

Законом о социјалној заштити предвиђене су и казне од 3.000 КМ до 20.000 КМ за установу социјалне заштите као правно лице која ради, а не испуњава прописане услове.

Кадровски услови за отварање дома за стара лица

– ангажман једног социјалног раника

– његоватељи на сваких 10 корисника

– медицинска сестра на сваких 30 корисника

– кувар

– спремачица

– вешерка

– портир

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име