Казне због неиздавања фискалних рачуна

0
363

Инспектори Пореске управе Републике Српске обавили су од 2. до 14. априла 176 контрола промета преко фискалних каса и у 86 случајева утврдили неправилности, те су издали 89 прекршајних налога на укупан износ казне од 52.050 КМ.

Из Пореске управе су саопштили да је за 34 пореска обвезника изречена мјера привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна.

У саопштењу се наводи да су инспектори у оквиру ових контрола открили и два непријављена радника.

“Пореска управа ове појачане контроле врши у оквиру раније најављене кампање `Корак предузми, рачун узми`, чији је циљ подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, јер се управо узимањем рачуна даје допринос у борби против сиве економије и повећава економска снага Српске”, подсјећају из Пореске управе.

У Пореској управи наглашавају да ће поред превентивног дјеловања, у оквиру ове кампање бити и појачан рад инспектора на терену, а који ће и у наредном периоду наставити контролисати пословне субјекте у извршавању ове законске обавезе с циљем побољшања пореске дисциплине пореских обвезника када је ријеч о обавези издавања фискалних рачуна након сваке куповине или извршене услуге.

“Наглашавамо да неиздавање фискалних рачуна од пореских обвезника показује да је њихово пословање нелегално, и значи неприказивање прихода и утају пореза”, тврде у Пореској управи.

У саопштењу се додаје да Пореска управа приликом својих контрола само спречава пореске обвезнике да раде нелегално, да врше утају пореза и да буду нелојална конкуренција оним пореским обвезницима који издају фискалне рачуне приликом продаје роба или услуга.

Пореска управа позвала је пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области, а све грађане да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве путем е-маил адресе kontakt@poreskaupravars.org или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници Пореске управе Српске.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име