Киа представила нови концепт електричног возила

0
322

На Сајму потрошачке електронике у Лас Вегасу, компанија Киа је представила свој нови концепт електричног возила који носи име „Niro EV.

Наиме, овај концепт је дизајниран да представи сљедећи корак на путовању компаније Киа ка електрификацији. Дизајниран је у Јужној Кореји и љепши је од модела који се произвоиди.

Промјене се и те како виде, а највидљивија је свакако недостатак маске (решетке) хладњака, која више није потребна, јер се у аутомобилу не налази мотор са унутрашњим сагорјевањем. Њу је замијенио интерактивни панел који показује различите натписе, као на примјер „Hello CES“.

Ту су и нови фарови, спортски предњи браник, као и редизајниран задњи дио аутомобила са оштрим ивицама које омогућавају ваздуху да лакше струји око возила.

Јединствен стил овог аутомобила се преноси и на кабину која је израђена у дигиталном, минималистичком правцу. Возач седи за воланом који је опремљен бројним сензорима који му омогућавају да гестикулацијом руку мијења пјесму на радију, јачину звука и да подешава климу.

Ту је и дигитална инструмент табла, инфотејмент систем и јединствени мјењач, као и Човјек-Машина интерфејс (HMI) који возачу омогућава да се пријави аутомобилу помоћу препознавања лица и гласа. Када систем препозна возача, аутомобил се аутоматски прилагођава особи која је за воланом.

Што се перформанси тиче, овај аутомобил покреће електромотор који производи 201 коњску снагу. Њега напаја литијум-полимер батерија јачине 64 киловат-сати, за који из Кие кажу да ће овом аутомобилу омогућити да са једним пуњењем пређе раздаљину од 383 километара.

Компанија Киа већ ради на моделу који ће ући у серијску производњу, а план је да до 2025. године компанија купцима нуди 16 електричних модела.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име