Кинези кренули с производњом чврстих батерија за електричне аутомобиле

0
146
Фото: Независне

За разлику од тренутних литијум-јонских батерија које користе ћелије с течним електролитом, или оним у форми гела, чврсте батерије располажу, како им и име каже, чврстим проводљивим материјалом који им, између осталог, гарантује значајно брже пуњење и дужу аутономију.

Такође им обезбјеђује већу енергетску густину и јефтинију израду.

Многи произвођачи су се упустили у развој ове технологије, али кинески стартуп Qing Тao Energy Development Co из Кунсхана је први покренуо серијску производњу.

Први човјек компаније, Nan Cewen, кинеским новинарима је рекао да је у погоне уложено милијарду јуана и да производна линија има капацитет од 100 MWh годишње. До 2020. план је повећати производњу на 700 МWh годишње.

Тренутна производња је оријентисана на софистициране електричне производе и скупоцјене геџете, али руководство компаније је наводно у преговорима с бројним произвођачима аутомобила.

Кинеска компанија тврди да је успјела да постигне енергетску густину батерије од 400 Wh по килограму, што је прилично више од тренутног капацитета постојеће генерације литијум-јонских батерија које држе 250 до 300 Wh по килограму.

Нажалост, постојећа производња од 100 mWh годишње је довољна за производњу тек 2.500 електричних аутомобила с батеријом капацитета 40 kWh, али Кинези су свакако направили корак у правом смеру.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име