Киша најмоћнији природни седатив

0
114

Кишно вријеме вам можда дјелује депресивно и већина људи га повезује са меланхоличним и тужним осјећањима, али стручњаци тврде да је то само привид.

Наиме, особе које пате од депресије и анксиозности свједоче да им одговара кишовито вријеме, јер тада не долазе до тачке када доживљавају напад депресије и анксиозности.

Исто је и с особама које су импулсивне и нервозне. Такве особе често спомињу да воле кишу, а разлог је тај што их киша смирује и опушта. Ако мало боље размислите, то је заправо сасвим логично.

Сунчано и лијепо вријеме људе тера на акцију, на шетњу или трчање у природи, вјежбање на отвореном и све друге врсте продуктивности. Са друге стране, киша има предвидљив узорак, па звук кише споља доводи до тога да га наш мозак перципира као смирујућу и безазлену буку. Управо због тога постоји толико видео и звучних записа за опуштање и медитацију који садрже звук кише.

Док пада киша, људи немају жељу да излазе, али зато у затвореном простору раде оно што највише воле. Звук кише умирује па је уз њега лакше читати књигу, учити или се опустити у топлој купки.

Осим тога, и сам мирис кише већина људи повезује с позитивним размишљањима и сјећањима из прошлости. Тај интензиван и суптилан мирис који ваздух поприма враћа вас у вријеме када сте били на топлом и сигурном.

Научници наводе да је уз хормонске промјене важан и звук кише. Када је звук тих или умјерено јак и уједначен попут падања кише, мозак га тумачи као умирујући сигнал.

Осим тога, овај умирујући шум “покриће” неке мање пријатне звукове који би нас узнемирили и разбудили, на примјер буку аутомобила или довикивање људи који пролазе улицом.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име