Коцкање у РС напунило буџет

1
306

У Републици Српској се изгледа, никада није више коцкало јер су игре на срећу, прошле године, напуниле буџет са скоро 25 милиона марака.

”Приходи од игара на срећу из године у годину све су већи, а коцка је само лани у буџет Српске донијела 24,92 милиона КМ, што је за 12 одсто више у односу на годину раније”, подаци су Републичке управе за игре на срећу.

Према ријечима портпарола Републичке управе за игре на срећу Данијеле Ћапин, највише новца лани су донијеле кладионице, а слиједе их игре приређене на аутоматима.

”Највећи раст прихода прошле године у односу на 2016. годину забиљежен код игара на срећу путем интернета и износио је 18 одсто, док је експанзија спортског клађења довела до раста прихода за 16 одсто”, кажу у Републичкој управи за игре нас рећу.

Александар Илић који и сам често оде до најближе кладионице, каже да га то не чуди.

”Највише играм фудбал, пратим фудбал кад је лига шампиона. Знам некад уплатити минимално,  све зависи од игре, некад пет марака, некад десет, али већином то иде до пет марака”, рекао је Александар.

Сваке године приходи од игара на срећу расту, а власницима коцкарница и кладионица задње три године пазари никад нису били већи. Кладионице ничу као печурке, кажу у Занатско Предузетничкој комори. Управо то је забринуло и социологе.

”Број коцкара расте у земљама које су сиромашне јер се људи окрећу играма на срећу како би избјегли свакодневне проблеме. Већина игра због жеље за добитком, како би краћим путем стекли новац, али је мало оних који добијају. То је зачарани круг из којег се тешко излази”, каже социолог Ведран Француз и додаје да само мали дио особа има потребу да се коцка из забаве и узбуђења.

У РС ради око 1 500 локала са играма на срећу, а тај број се стално повећава. Повећавају се и инспекцијске контроле на основу којих је, лани, изречено скоро 80 000 марака казни.

”То је велики проблем који ће у будућности бити малтене па неисправљив. И мислим да смо ту били мало сувише либерални, дозволили смо да се без правила отварају на сваком ћошку, на сваком мјесту и то је просто епидемија тих кладионица. И оно што је интересантно они имају посебно закон Игре на срећу гдје ми немамо утицаја као Комора”, рекао је директор Занатско-предузетничке коморе Јовица Братић.

Казне

Законом о играма на срећу у Српској предвиђене су казне од 10 000 до 30 000 КМ за правна лица уколико се утврди злоупотреба приређивања игара на срећу. За ове прекршаје одговорно лице мораће да плати од 2 000 до 6 000 КМ, а исте казне очекују и физичка лица.

Приходи по врсти игара на срећу у милионима КМ:

кладионичарске игре – 11,3

игре путем аутомата – 5,49

електронске игре на срећу – 2,98

игре путем интернета – 1,76

 

1 коментар

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име