Које боје аутомобила највише волимо?

0
181
Фото: Независне

Овај извјештај указује да у погледу боја постоје изразите разлике међу индивидуалним аутомобилским сегментима. Што је аутомобил мањи, шири је спектар боја, док је код већих аутомобила нагласак на специјалним ефектима.

На подручју Европе за завршне премазе највише се користи бијела боја. Од 2007. године проценат бијелих возила константно расте и сада износи 30 процената.

Заједно са црном, сивом и сребрном, ови такорећи  “безбојни” завршни премази присутни су код преко 75 процената нових аутомобила.

И, док се употреба овог спектра посљедњих година не мијења, дошло је до значајних промјена у употреби хроматских боја.

На овом плану, плава боја истиче се као најпопуларнија на европским путевима, без обзира на тип аутомобила. Црвена и браон се такође могу често видјети, док је браон нарочито популарна код СУВ типа возила, а црвена код малих и средњих аутомобила.

Како боје нису једини начин да се људи истакну, ту су и специјални ефекти. Код ахроматских боја као што су црна, сребрна, а посебно бијела, пажљиво одабрани специјални ефекти могу учинити да се ове нијајнсе понашају потпуно индивидуално.

У 2017. години више од половине аутомобила у Европи имало је луксузни премаз са металик ефектом, а њих 16 процената било је са ефектом бисерног одсјаја. Готово један од три аутомобила има чист и чврст завршни премаз, углавном у сегменту малих аутомобила.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име