Колике су плате предсједника земаља у регији?

0
358

Према посљедњим званичним објављеним подацима, највећу мјесечну плату у регији има предсједник Словеније Борут Пахор. Како се наводи у његовом имовинском картону, достављеном Изборној комисији, његова мјесечна примања износе 3.322 евра.

Више од 3.000 евра износе мјесечне плате хрватске предсједнице Колинде Грабар-Китаровић и чланова Предсједништва Босне и Херцеговине. Комисија за одлучивање о сукобу интереса наводи да Грабар-Китаровић има нето плату близу 3276 евра, док чланови Предсједништва БиХ у просјеку зарађују 3091 евро.

Централна изборна комисија Босне и Херцеговине наводи да чланови Предсједништва Босне и Херцеговине, Бакир Изетбеговић, Драган Човић и Младен Иванић примају 2.862, 2.874, односно 3.536 еура мјесечно.

Према јавним подацима, предсједник Србије има троструко мању плату од хрватских и бх. комшија. Александар Вучић мјесечно прима 1.083 еура, што је најмања предсједничка плата у регији.

Предсједник Црне Горе Филип Вујановић мјесечно заради нето 2.423 еура, косовски предсједник Хашим Тачи 2.873 еура.

Мање од 2.000 евра мјесечно зарађују предсједници Македоније, Ђорђе Иванов (1.250) и Албаније Илир Мета (1.425).

Ако предсједничка примања поредимо са просјечном платом у регији, апсолутни су рекордери предсједник Косова и чланови Предсједништва Босне и Херцеговине. Плата Хашима Тачија готово је осам пута већа од просјечне, а три члана Предсједништва Босне и Херцеговине примају седам пута више од просјека у тој држави.

Предсједници Хрватске, Македоније и Словеније примају три пута већу плату од просјека у својој земљи, док предсједник Србије прима двоструко више него што износи просјечна плата у Србији.

Према посљедњим званичним статистичким подацима, највише су просјечне плате у регији у Словенији и Хрватској, а најниже у Македонији и Босни и Херцеговини.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име