Kолико често перете ауто изнутра? Волан прљавији од даске WC шоље

0
242

Најновије истраживање открива да је волан у аутомобилу чак четири пута прљавији од WC даске у јавном тоалету.

Анкета коју је спровео амерички сајт CarRentals.com међу 1.000 возача у САД показала је да њих 32% свој аутомобил пере изнутра само једном годишње.

Да је то итекако недовољно показују лабораторијски резултати испитивања нечистоће волана који је један од најпрљавијих дијелова ентеријера аутомобила, а са којим смо најчешће у контакту када смо у возилу.

У студији се наводи да је као мјера нечистоће послужио број колонија бактерија по квадратном центиметру. На волану је измјерено чак 629 ових јединица.

Поређења ради, на екрану смартфона просјечно се измјери 100 јединица, а на дугмићима у лифтовима 313, док се на даскама WC шоља у јавним тоалетима измјери 172 јединице.

Оно што је такође забрињавајуће је да је најчешћа врста бектерије која је пронађена на волану стафилокока, која је иначе узрочник тровања храном, али и кожних инфекција. Међу пронађеним бактеријама је и Propionibacterium, одговорна за разне упале и инфекције код човјека.

Ово су само двије најчешће врсте бактерија које се могу наћи у унутрашњости наших возила, а у ентеријеру просјечног аутомобила укупно је детектовано око 700 различитих бактерија.

Најчешћи узрочник појаве бактерија у аутомобилу је – храна. Због нашег начина живота у покрету, често смо принуђени да нешто презалогајимо у кабини аутомобила, а сва та храна не заврши само у нашим устима и стомаку.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име