Коначна одлука: СДС неће у коалицију са СНСД

0
321
Фото: Мариана Ђурић/РАС Србија

Чланови Главног одбора СДС једногласно су одлучили да неће у коалицију са СНСД,  али да остају при разговору око свих битних питања за РС.

– Сматрамо да ћемо учинити све по питању одлука важних за РС – потврдио је данас Вукота Говедарица, предсједник странке.

Везано за хашку пресуду Радовану Караџићу, бившем предсједнику РС, одбацују све наводе СДА који не доприносе помирењу и суживоту у БиХ. У случају “Батагон” позивају Владу да обустави све радње и да се спроведе истрага и кредибилитет ове фирме.

Данас ће се разговарати и о унутарстраначким изборима. Као образложење за одбијање коалиције.

Говедарица каже да је најбоља позиција СДС да буде у опозицији. Сматра да могу да дају велики допринос РС, посебно да зауставе одлуке које си штетне за РС.

– СДС не интересује ни једна позиција, ни фотеља – истакао је Говедарица.

На питање шта мисли зашто их је Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер СНСД, позвао, Говедарица каже да Додик зна те мотиве и да он не би да нагађа.

– Мене то не занима. Једногласно смо тај позив одбили и ништа не бисмо промијенили и да смо донијели другачији одлуку – каже Говедарица.

Везано за унутрарстраначке изборе, Говедарица је рекао да ће изборе провести комисија за спровођење избора и да се очекују у мају.

Фото: Мариана Ђурић/РАС Србија

СДС сматра политичком одлуку Уставног суда БИХ којом се опет ставља ван снаге Закон о Дану Републике и констатује да је неопходно да све организације у НС РС нађу рјешење којим се Српска неће одрећи 9. јануара. СДС сматра да је пресуда Радовану Караџићу дала коначну потврду да је суд и Хагу политички инструмент преко кога појединци покушавају уруше РС.

Говедарица додаје да уважавајући резултате референдум за опозив начелника Теслића траже од Владе РС да утврди приједлог о распуштање локалног парламента у Теслићу и да ту предметну иницијативу упути у Народну Скупштину РС на одлучивање.

Говедарица је посљедњи закључак данашње сједнице најавио као једну од највећих превара која се спрема у РС, а тиче се предузећа Батагон.

– Главни одбор СДС позива Владу РС да заустави све радње везане за приватизацију Бирача, те да преко надлежних институција спроведе истрагу о овој фамозној фирми, утврди њен кредибилутет и поријекло новца и о свему томе информише НС РС, која треба да донесе коначну одлуку по овом питању.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име