Контрола употребе појаса, сједалица за дјецу и мобилног телефона

2
698

Припадници Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске у наредном периоду реализоваће акцију “Појас, сигурносне сједалице за дјецу и мобилни телефони” са циљем повећања безбједности у саобраћају и смањења посљедица по лица у саобраћајним незгодама.

Акција ће на подручју Српске трајати од 15. до 31. октобра, саопштено је из МУП-а Српске.

“Подсјећамо грађане да је кориштење појаса и сједалица законска обавеза, те да је забрањена употреба мобилних телефона за вријеме управљања возилом”, навели су из МУП-а.

Из МУП-а апелују да се учесници у саобраћају придржавају законских прописа и на тај начин утичу на смањење могућих посљедица по себе и по друга лица.

“У девет мјесеци ове године евидентирано је 7.628 саобраћајних незгода у којима је страдало 2.645 лица, од којих је више од 75 одсто возача, сувозача и путника”, наводи се у саопштењу и додаје да је анализом утврђено да већи број ових лица није користио појас.

Из МУП-а наглашавају да су у том периоду због некориштења појаса издата 12.324 прекршајна налога, док је због непрописног превоза дјеце на предњем и задњем сједишту издато 376 налога.

“Због кориштења мобилног телефона за вријеме учествовања у саобраћају санкционисано је 1.790 возача”, навели су из МУП-а.

Из ове институције поручују да кориштење појаса знатно утиче на смањење посљедица повреда возача, сувозача и путника, док је кориштење сједалице за дјецу најбољи начин заштите дјеце од нежељених посљедица.

Употреба мобилног телефона возачу приликом вожње одвлачи пажњу, повећавајући ризик од настанка саобраћајних незгода, напомињу из МУП-а.

2 коментара

  1. Ne poznajem ni jednu jedinu osobu koja je kažnjena zbog upotrebe telefona tokom vožnje!!! Sad su ovi što pričaju na telefon dok se uključuju na najrizičnijim raskrsnicama male mace, sad je IN kuckati poruke na vajberu dok voziš i lagano šveraš desno-lijevo, usporavaš, ubrzavaš, usporavaš, ubrzavaš, opet usporavaš i vežeš lagano kolonu za sobom, ne daješ žmigavce (na vrijeme) i odjednom skontaš da si tu trebao skrenuti, itd. itd…. a pritom si ubijeđen da si zmaj na putu sa refleksima vozača formule 1 i da te to uopšte ne ometa. Ma naravno!

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име