Ковачевић: Заштитити приватност запослених

0
150

Директор Агенције за заштиту личних података БиХ Петар Ковачевић потврдио је данас Срни да су добили пресуду Суда БиХ којом је одбијена тужба Министарства привреде Средњобосанског кантона против рјешења Агенције којим је овом министарству наложено да уклони видео-надзор из канцеларија запослених и избрише снимке који су забиљежени.

“Министарство је као разлог увођења видео-надзора навело – ефикасне методе контроле, односно заштиту лица и опреме од нежељених посљедица, крађе, оштећења или уништења, те да су камере постављене као помоћно средствао евиденције одласка и доласка на посао, те присуства запослених”, појаснио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, Агенција је оцијенила да је то противзаконито и закључила да је Министарство камере поставило у канцеларије запослених у којима се врше редовни, а не неки специфични радни задаци за чије је извршење потребно спроводити посебне мјере обезбјеђења, заштите или ограниченог приступа одређеној опреми и документима.

Он је додао да такво поступање представља неоправдано задирање у приватност запослених, јер се на такав начин прикупљају подаци о њиховом понашању и навикама, што код запослених изазива непријатност и осјећај да су под сталном присмотром.

Суд је потврдио рјешење и између осталог констатовао “да се закључи да је видео-надзор на радном мјесту дозвољен само изузетно, због заштите лица или имовине, повјерљивих података и пословних тајни, само у оним дијеловима простора гдје се наведени интереси морају заштитити и када се циљ не може постићи мање наметљивим средствима”.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име