Краљ безбједности: Волво у којем нико није погинуо

0
431

Многи су се насмијали на најаву Волва како у њиховим аутомобилима нико неће гинути. У Великој Британији то су већ постигли.

Звучи невјероватно, али истина је. Откако је стигао у продају прије 16 година, Волво „XC90“ није узео ниједан људски живот. Управо тако, од више од 50.000 примјерака великог шведског СУВ-а колико их је продано на Острву, нити један примјерак није страдао толико јако у саобраћајној незгоди да би у њему погинуо возач или неко од путника.

Таква статистика је Волву је донијела титулу најсигурнијег модела на британском тржишту, а марки само подебљала кредибилитет произвођача најсигурнијих аутомобила на свијету. Уосталом, то је потврдио и EuroNCAP према чијим је резултатима мањи модел, Волво „XC60“, био најбоље оцијењен модел у прошлој години.

Према подацима „Thatcham Researcha“, британске независне организације, Волво „XC90“ је најсигурнији ауто који су икада тестирали, а највећи дио заслуга иде на систем аутоматског кочења, јавља Телеграф.

АЕБ (Automatic Emergency Brake) систем сматрају најважнијим у историји од увођења појаса, а вјерују како ће само на британским цестама у наредноој деценији спасити 1.100 живота.

Све у свему, одличан увод у 2020. годину, преломни тренутак након којег се у Волву више неће гинути. Шведски произвођач је то обећање дао 2008. године и до данас није одустао. Чак напротив, на добром је путу да успије у свом науму.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име