Криза на Универзитету у Источном Сарајеву

11
1511
Фото: Мариана Ђурић/РАС Србија

Унија студената РС оптужила је ректора Универзитета у Источном Сарајеву Стеву Пашалића да је проузроковао немар и запуштеност на Универзитету те да са генералним секретаром, иако је нови ректор изабран крајем децембра, покушава да задржи позицију зарад личних интереса.

Захтјевају његов одлазак у наредна 24 часа, јер је, како наводе прије неколико мјесеци испунио и услове за старосну пензију.

Студенти пријете да ће изнијети у јавност многе, како тврде, доказе о аферама, уколико Пашалић у наредна 24 часа не напусти мјесто ректора, те да Пашалић мјесецима, притиском на студентске организације, покушава да сакрије свој нерад и немар.

Тврде да се новоизабраном ректору Крсмановићу скоро физички брани да преузме свој посао, те да студенти желе да стопирају многобројне афере које, како кажу, уништавају Универзитет.

Они истичу да су у посљедње вријеме добили много писама и притужби од еминентних професора и студената Универзитета у Источном Сарајеву.

Стево Пашалић тврди да тренутно постоје само два легално изабрана студента у Сенату и да им то тренутно блокира рад Сената.

Фото: Мариана Ђурић/РАС Србија

Сматра да се што прије морају провести избори у Студентском парламенту и каже да неће дати оставку.

Он додаје да је изборе расписао по налогу Републичке управе за инспекције послове у којој се наводи да је просвјетни инспектор донио рјешење којим се налаже Универзитету да отклони неправилности тако што ће утврдити да је престао мандат за 13 чланова Студентско парламента Универзитета у Источном Сарајеву.

– У обавези смо да осигурамо и штитимо законитост функционисања Универзитета која је тренутно угрожена, с обзиром на то да су инспекцијским прегледима утврђене бројне неправилности кад је у питању студентско представничко тијело, које се односе на, како се испоставило, нерегуларно спроведене изборе за Студентски парламент, његово конституисање, као и чињеницу да је утврђен престанак мандата 13 чланова Парламента, укључујући и председника, студента проректора, чланове Сената и Управног одбора Универзитета из реда студената – каже Пашалић.

– Студенти који су се обратили медијима нису легални представници студената УИС, с обзиром на то да им је, по сили закона, обновом године престао мандат. Овакви иступи у медијима неодговорних појединаца наносе несагледиву штету Универзитету, у тренутку када се води активна кампања за упис што већег броја студената у нову академску годину, али неће спријечити позитивне процесе кроз које Универзитет пролази – закључио је Пашалић.

11 коментара

 1. hahahaha, neki od njih su dobri momci. To sto se tim dobrim momcima pale auta.Sto za godinu dana pocinju da voze skupe automobile.Sto su predsjedici omladine pojedenih stranaka, to nista. ZAPAMTITE, nista, ali nista kod nas ne moze bez politike. To je i ovdje slucaj. Pogledajte samo broj zaposlenih u rektoratu, i ko sve tamo radi. SRAMOTA JEDNA za univerzitet.

  • Nisam mislio na ove ranije ,,studente” na koje ti misliš nego na sadašnje rukovodstvo. Koliko znam, Simanić, Milišić, Stanić i drugi su pristojni momci. Svakako ih treba podržati jer se bore protiv korumpiranih profesora. Vrlo dobro znam neke od njih, pa i Stevu Pašalića. Odgovorno tvrdim da je on sve samo ne profesor.

 2. Stevo je doveden da sruši Univerzitet, baš ko Mesić Jugoslaviju. Što proestane, ode u Bijeljinu ili u B. Luku. A vi ključ u bravi i proždijte, neka gori ko Energoinvest.

 3. Стевица и Драгица руше једне, а доводе друге, подобније. Ово нема везе ни са СНСД-ом, ни са ДНС-ом, ово су само лоповска посла Стевина и неких декана, изузев Економије и Права. Па замисли ту шпрдњу, изабран нови ректор и сад се мало крчка. Ставили га на стентбај! А Стеву не мо’ш ни ћускијом од фотеље одвалит’. Ни у пензију отпремит!

 4. Profa, kakva crvena knjižica, očito ti imaš neku drugu knjižicu pa sve vidiš crveno. Studenti su u pravu, znam neke od njih, momci i djevojke na mjestu. Izabran je novi rektor a ovaj neće da ide, iako je ispunio sve uslove za penziju (ima više od 68 godina). Hajde i to nekako bi čovjek progutao, al još što spopada studentice i asistentkinje, plagira knjige i radove…

  • Ти ако си прави “профа”, онда сам и ја. Прави “профа” би водио рачуна макар о правопису. Толико…

   • A šta je problem sa mojim pravopisom ,,gradjanine”? Ja jesam pravi profa, za razliku od tebe. Uostalom, nije to poenta, nego borba ovih mladih ljudi za bolje društvo. I treba ih podržati. Naravno, uvijek će postojati takvi kao ti koji skreću temu, razvodnjavaju priču i glume pametnjakoviće (sa prazilukom što viri otpozadi).

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име