Кулић: Вратити углед Универзитету у Источном Сарајеву

2
309

Декан Медицинског факултета у Фочи Милан Кулић, који је на поновљеном конкурсу изабран за новог ректора Универзитета у Источном Сарајеву, рекао је за Срну да ће му, након што у октобру преузме ту функцију, главни задаци бити враћање угледа Универзитету и повећање квалитета наставе и научно-истраживачког рада.

На јучерашњој изборној сједници Сената Универзитета Кулић је једногласно изабран за новог ректора, а дужност ће преузети 1. октобра, након истека мандата садашњег ректора Стеве Пашалића.

За изборну сједницу Сената, која је одржана у децембру прошле године, када је за ректора изабран Бранко Крсмановић, Кулић је навео да је утврђено да је била нелегална због злоупотребе студентског организовања.

“Студенти чланови Сената, њих је пет, нико није биран по Закону о студентском организовању, а то значи да морају бити редовни студенти који су уписали годину. Након жалбе, инспекција и министартво су поништили тај избор, конкурс је поново расписан, а ја сам био једини кандидат”, додао је Кулић.

Нови ректор је истакао да је његов избор врста признања Медицинском факултету, који важи за најорганизованији факултет овог универзитета, те да му је посебно важно што је одлука Сената била једногласна.

Кулић је напоменуо да је ургентно потребно вратити углед Универзитету у Источном Сарајеву.

“Посљедњих неколико мјесеци, можда и годину дана, са Универзитета су у јавност ишле ружне информације и то се мора зауставити. Много мање пажње смо посветитли промовисању добрих ствари, а има их јер свакодневно неко од декана, професора, студената нашег универзитета осваја значајне награде на европским и свјетским просторима”, рекао је Кулић.

Он је додао да је други важан задатак на коме ће инсистирати повећање квалитета наставе и научно-истраживачког рада јер је, како је навео, евидентно да Универзитет у Источном Сарајеву заостаје за универзитетима у окружењу по броју објављених радова у међународним часописима и по цитираности радова.

“То је донекле и логично јер смо најмлађи универзитет, али на томе се мора интензивно радити ако хоћемо да будемо мјерљиви са окружењем, односно ако хоћемо да доведемо до интернационализације универзитета. Морамо да повећамо услове избора у наставничка и сарадничка звања, односно да један од услова буду објављени радови у међународним часописима, који су у базама података индексирани на СЦИ листи”.

Према Кулићевим ријечима, потребно је повећати међународну размјену наставника, сарадника и студената.

“План је да се у наредних неколико година тај проценат повећа за најмање 10 одсто. На такав начин ћемо успоставити везу са факултетима у окружењу и Европи, а посебно је то важно за младе научнике и истраживаче да се одмах на старту упознају са хијерархијом у научно-истраживачком раду”, нагласио је Кулић.

Кулић сматра да наставне планове треба стално усавршавати и мијењати у складу са трендовима на европским универзитетима, те већу пажњу посветити практичном дијелу наставе и увијек ослушкивати тржиште рада и потребе локалних заједница.

2 коментара

  1. Upravo ti koji su Vas izabrali šalju ružnu sliku o univerzitetu već godinama. Sjetili ste se da su studenti nelegalni kada Vi niste prošli na izboru za rektora, u suprotnom bi sve bilo OK.

  2. SNSD je prvo u studentskim organizacijama postavio svoje poslušnike studente koji su kao roboti (botovi) podigli ruke na glasanju za ovog “naučnika”. Kao rezultat imaćemo SNSD univerzitet koji će štampati diplome svojim poslušni ima, kao što se to već radi na Mašinskom fakultetu. Svima je poznat slučaj Mrde “stručnjaka” koji je u 45 godini iznenada dobio inspiraciju za učenje i završio Mašinski fakultet kao od šale. Sve je to uspio a da nije ni otvorio knjige. Koje znanje on posjeduje, možete zamisliti!

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име