Култура испијања кафе широм свијета

0
111
Фото: N.N.

На свом хиљадугодишњем путу око свијета, кафа се у различитим цивилизацијама и различитим културама конзумира на другачији начин. Иако смо ми навикли на мирис оне свјеже мљевене и скухане кафе, у неким државама су потребни и неки додаци да би се уживало у омиљеном напитку. Поред тога што неко пије укухану са шећером, неко горку, неко са коцком шећера, рахатлокумом или ситним колачићем, широм свијета људи су према свом нахођењу и обичајима прилагодили културу испијања кафе.

Чак и државе које су највећи и најпознатији произвођачи кафе имају своје обичаје и различите начине конзумирања овог омиљеног напитка. Па је тако у Бразилу најпопуларнији начин испијања кафе напитак који се зове Кафезино, сличан espresso кафи, направљен од филтриране кафе у којем се зрна кафе и шећера мељу заједно.

Вијетнамска традиционална кафа је вема слатка и јака. Справља се тако што се у шољицу прво сипа кондензовано миљеко и лед, а потом сипа претходно скухана кафа са шећером. Становници Саудијске Арабије воде рачуна о годинама и старости људи који пију кафу и обавезно се сервира прво старијим људима, а најчешће је пију ароматизирану са хурмама.

И на европском континенту, различите културе и цивилизације су развиле свој специфичан начин конзумирања кафе. У Француској је кроасан скоро обавезан додатак уз кафу која се пије у великим шољама у којима је једнака количина филтер кафе и млијека. У Италији је најпопуларнији espresso који се сервира у малим шољицама и конзумира се у једном или два гутљаја.

У Турској се кафа куха у бакреним џезвама и сервира најчешће након јела, углавном уз неки слаткиш. Једна од, за наше појмове чуднијих комбинација, је кафа која се пије у Финској, а прави се тако што се врела кафа прелијева преко коцкица тек нарезаног сира.

Веома необична прича је и о настанку Ирске кафе. Према легенди, прва је направљена у току Другог свјетског рата, када су на једном аеродрому промрзли путници затражили да попију кафу, а спретни конобар им је ту кафу “угријао” Ирским вискијем.

У Аустрији је веома популаран Бечки Меланге, мали espresso послужен у великој шољици са топлим млијеком употпуњеним с млијечном пјеном, као и Mozart Café, дупли espresso с поклопцем од шлага послужен с 2 cl вињака од вишања са стране. Сви  који уживају у јакој и слаткој кафи, у Шпанији ће се наћи на свом терену, јер овај веома густ и сладак напитак садржи исту количину кафе и кондензованог млијека, које се ставља као подлога у шољу.

И на осталим континентима се кафа пије на различите начине. У САД се пије у огромним количинама и то најчешће филтер и espresso кафа. У Аустралији се пије Flat white, на начин да се у шољу сипа једна доза еспреса, а потом се до врха прелива са густом млијечном пјеном, док Мексиканци пију своју кафу са циметом и служе је у глиненој шољи са нерафинисаним шећером.

У Мароку и Сенегалу се припрема циметом, клинчићима и бибером.

За разлику од остатка свијета, код нас се кафа пије са само два невидљива састојка.

Љубављу са којом је спремљена и мераком са којим се пије.

Е ТО ЈЕ КАФА.

 

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име