“Лајт” цигарете изазивају један од најагресивнијих облика рака

0
719

Популарне “Лајт” цигарете посебно су опасне, јер изазивају један од најагресивнијих облика рака плућа – аденокарцином, тврде амерички истраживачи.

Такозване “лајт” цигарете разликују се од обичних по томе што је у њиховом филтеру направљен низ рупица које доприносе, како тврде произвођачи, пречишћавању дима од катрана, никотина и других канцерогених материја прије уласка у плућа.

Кроз те отворе, према идеји произвођача, у дувански дим улази свјеж ваздух који га “разводњава” и чини мање опасним.

“Дуванске компаније су поново превариле љекаре и пушаче, натјеравши их да помисле да су такве цигарете безопасније по здравље.

Резултати које смо добили показују да постоји веома јасна веза између тих вентилационих отвора и епидемије аденокарцинома у посљедње двије деценије”, тврди Питер Шилдс са Универзитета Колумбија у Охају.

Шилдс и његове колеге анализирали су податке прикупљене од јавне здравствене службе САД и других група научника од средине шездесетих година прошлог вијека, када су се такве цигарете појавиле на тржишту.

Осим тога, успјели су да добију приступ интерној статистици и истраживањима дуванских компанија, што је проширило научну базу података на више од три хиљаде публикација и докумената.

Њихова анализа открила је занимљив тренд. Учесталост развоја готово свих болести повезаних са пушењем постепено се смањивала због смањења количине катрана и других штетних материја у диму.

Међутим, то се не односи на вјероватноћу за развој аденокарцинома. Шилдсов тим је дошао до закључка да су главни разлог за то “лајт” цигарете, преноси “Спутњик”.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име