Indijci – saborci naših predaka na Solunskom frontu

01.02.2021. 21:16
0
IZVOR: gvozdenipuk.rs

Na fotografiji su saborci naših pradeda na Solunskom frontu. Indijci.

Da, Indijci. Mnogo njih je palo tamo gdje su naši preci pokušavali od 1916. do 1918. da probiju neprijateljske linije i oslobode otadžbinu.

Njih 520 je dalo živote tu, živeći i boreći se uz srpske vojnike u blizini Soluna. Veći dio njih nije sahranjen na Zejtinliku jer veći dio njih i nisu bili hrišćani. Na indijskom groblju, tri, četiri kilometara od onog najvećeg gdje su zemni ostaci naših predaka, sahranjeno je 384 indijskih vojnika koji su bili Hindu vjere, 107 muslimana iz njihovih jedinica, 26 saboraca Sika i tri hrišćanina koja su sa njima došli iz Indije. Stigli su zajedno, zajedno i počivaju.

Na jednom od njihovih spomenika piše „Slava ti, Gospode“. Piše to na pandžabiju. Na arapskom je dopisano „Alah oprašta, oprašta na kraju“. Na sanskritu je dopisano „Tebi se klanjamo, Bože naš“. Sahranjeni su zajedno, jer su se, bez obzira na vjerske razlike, zajedno i borili protiv zla.

Tim indijskim ljudima iz izviđačke jedinice, ali i nosačima, onima iz transportnih, artiljerijskih, pa i konjičkih, pješadijskih, a i specijalnih snaga – četvrtog bataljona gurki, svima njima koji su dali živote što u borbama, što od strašne pošasti – malarije, što od zime, a bili su rame uz rame sa našim precima… njima je posvećeno ovo sjećanje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpski cvijet izuzetne ljepote danas stavite na rever i budite ponosni Srpski cvijet izuzetne ljepote danas stavite na rever i budite ponosni
Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
Proboj Solunskog fronta - pobjeda za istoriju Proboj Solunskog fronta - pobjeda za istoriju
Najčitanije
 • Preminula Suzana Rađen Todorić
  14h 43m
  1
 • Dodik kandidat za predsjednika Srpske, Cvijanovićeva za Predsjedništvo BiH
  15h 51m
  1
 • Utvrđena rang-lista za dodjelu 50 stipendija
  19h 44m
  0
 • Kako je Vojsci Republike Srpske 1992. godine nepravedno oduzet aerodrom Butmir
  19h 29m
  3
 • Sutra obustava saobraćaja u dijelu Istočnog Novog Sarajeva
  15h 30m
  0