Preminuo čuveni ratni hirurg Dragoljub Lazarević

21.01.2022. 21:38
4
IZVOR: SRNA

U Beogradu je preminuo poznati hirurg Dragoljub Lazaravić, koji je najveći dio radnog vijeka proveo u sarajevskoj Vojnoj bolnici i Bolnici Glavnog štaba Vojske Republike Srpske u Podromaniji, kod Sokoca.

Lazarević je preminuo u utorak, 18. januara.

Dragoljub Lazarević rođen je 21. januara 1932. godine u Siokovcu kod Jagodine, a u Vojnoj bolnici u Sarajevu, čuvenoj zdravstvenoj ustanovi, važio je za izuzetnog stručnjaka, jednostavnog i skromnog čovjeka koji je u svojoj profesiji bio ravan najsposobnijim svjetskim hirurzima.

Bio je hirurg svjetskog glasa, ali, prije svega, veliki čovjek i humanista, naveli su iz opštine Sokolac.

Doktor Lazarević imao je čin pukovnika, ali je u ophođenju sa kolegama i pacijentima plijenio jednostavnošću, koja je i teško oboljelim vraćala vjeru u život i hrabrila ih da istraju u borbi sa bolešću.

Romanijci će doktora Lazu posebno pamtiti po onome što je činio i učinio u toku Odbrambeno-otadžbinskog rata, kada je u Bolnici Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, zajedno sa kolegama Borišom Stojanovićem, Tomislavom Taušanom, Simom Bilbijom, Zoranom Čamparom, Sladom Turuntašem, Ratkom Radovićem, drugim ljekarima i ostalim medicinskim osobljem, spasio stotine života vojnicima i civilima različitih vjera i nacija.

U ovoj ustanovi, osim vojnika, liječili su se stanovnici opština Rogatica, Han Pijesak, Sokolac, Olovo, Ilijaš, Stari Grad, te dijelova opštine Goražde, kao i pacijenti koji su dolazili iz bolnica "Žica", "Jagomir" i "Koran". Od juna 1993. do maja 1995. godine, ovdje su liječeni i civili iz muslimanske enklave Žepa. Doktor Lazarević je obavljao dužnost načelnika Hirurškog odjeljenja.

U podromanijskoj Bolnici Glavnog štaba Vojske Republike Srpske dočekao je odlazak u penziju. Nije krio zadovoljstvo kada mu je načelnik Bolnice, njegov kolega doktor Tomislav Taušan predao Orden Karađorđeve zvezde, kojim ga je odlikovao predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić.

Skroman, kao i uvijek, ni tada nije govorio o svojim zaslugama, već o herojstvu svih radnika Bolnice, koji su u najtežem vremenu položili ispit iz humanosti i čovjekoljublja.

- Romanija nikada ne može zaboraviti doktora Lazu, čije ime i djelo će se vječno pominjati na ovim ponosnim prostorima. Neka mu je vječna slava i hvala - poručili su iz opštine Sokolac.

Komentari 4
 • Generic placeholder image
  Simam 24.01.2022. 05:55
  Krle
  Ggje ti nađe u tekstu Rumuniju?
 • Generic placeholder image
  Dušan 22.01.2022. 15:20
  Neka ti je vječna slava i hvala, veliki doktore
 • Generic placeholder image
  Krle 22.01.2022. 09:30
  Veliki humanista i plemenit covjek hirurg spasilac mnogih ljudskih zivota. Bog da mu podari rajsko naselje. U tekstu ima gresaka odkud Rumuni i Rumunija na Romaniji? Prije objave valjda treba procitati sta je napisano.
 • Generic placeholder image
  Goran 22.01.2022. 07:40
  Pocivaj u miru,ljudska velicino
Povezane vijesti
Ove godine bez maturskog slavlja na Sokocu Ove godine bez maturskog slavlja na Sokocu
Sokočanin najstrastveniji berač gljiva na romanijskom platou Sokočanin najstrastveniji berač gljiva na romanijskom platou
U subotu obilježavanje Dana romanijskih brigada U subotu obilježavanje Dana romanijskih brigada
Najčitanije
 • Nezgoda u Dečanskoj ulici, automobil otkinuo stub ulične rasvjete
  7h 42m
  1
 • Uhapšena lica zbog krađe u Istočnom Novom Sarajevu
  19h 44m
  0
 • Minimalac u Srpskoj 650 KM
  13h 57m
  0
 • Da li se nekadašnji gigant definitivno gasi?
  15h 46m
  0
 • Ozvaničena saradnja domaće kompanije Radis sa PowerChina
  9h 55m
  0