Лични став – Жељко Пржуљ: Аутопут

2
1432

Признајем да сам глуп и да се не разумијем у грађевинарство и географију па због тога не могу да сконтам како најближи пут од Сарајева до Вишеграда води преко Тузле, Брчког и Бијељине, али ето ко сваки бивши ратник са ПТСП, ПМС, СМС, ко свака чангризава баба хоћу и ја нешто да кажем за ТВ дневник.

Као Виљушка.

Од постанка Републике Српске на магистралне путеве на њеном истоку, од Милића до Требиња није уграђен килограм асфалта тако да се још возимо путевима Фрање Јосипа које је асфалитирао ћопави бравар. Магистрални пут од Фоче до Тјентишта или од Горажда до Чајнича служи на срамоту свим политичарима, официрима и владикама који су икад њиме прошли. Додуше, они се одавно возе хеликоптерима, у Чајниче не свраћају а у источну Херцеговину иду преко Међугорја. У исто вријеме изграђени су модерни аутопутеви Бања Лука – мутна ријека поред Градишке и Бања Лука – Добој, у плану су Бања Лука- Купрес и Бања Лука – Нови Град, а ради се идејни пројекат са дионицу Бања Лука – Мјесец. Они који не живе у Бањој Луци и околини, двадесет двије године очекују да премијер Републике Српске буде неко други, различит од Санадера, Косорове, Милановића и Пленковића, неко ко ће читаву Републику Српску сматрати својом отаџбином. Да спријечи да се за двадесет година од Хан Пијеска до Требиња иселило педесет процената становништа и сад на том подручју живи око 130 000 углавном старих и слабије школованих.

(Надам се да премијерка неће срачунати тачан број колико се то становника источног дијела РС иселило! Није ми до смијеха)

И тако, чекајући Годоа, појавио се предсједник Вучић који је обећао изградњу крака свог аутопута од Вишеграда а да БиХ продужи до Сарајева. Глупаци као ја који се не разумију у грађевинарство и географију умислили су маршруту којом ће ићи траса и обрадовали се да ће можда Вук Хамовић у Миљавини изградити термоелектрану, да ће један погон мљекара из Лакташа преселити се на Соколац, да ће Ципелић једну фабрику “Вема” отворити у Српском Сарајеву и да ћемо задржати младе и паметне. Да нам рађају Србе и граде отаџбину. Али, онда се јавио један од Домановићевих вођа са синдромом СМЗ ( секретар мјесне заједнице) да нам појасни како је до Вишеграда ближе преко Тузле и његовог Брчког.

“Изградња аутопута је кредитно задужење, а тај кредит ће највише враћати грађани са сјевера БиХ јер их и највише има!”

Федерализујте Републику Српску па нек регија од Милића до Љубиња за себе купи порезе, добит и плаћа своје кредите.

“Не може један човјек све одлучивати!”

Јок ето ти ћеш! Што му никад ниси изашао “на црту” па га смијенио и био тај што одлучује.

Предсједник Додик је барем поштен. Он, његови црвенокошуљаши и наши домаћи издајници не скривају да исток Републике Српске сматрају својом колонијом створеном за отимачину струје, боксита и дрвета, и већ годинама они који нису ретардирани знају на чему су с њима, али ови други глуме ширину, општи патриотизам а у ствари нису макли даље од СМЗ. И још нађу БН телевизију да прави анкету у Бијељини и Брчком куда да води траса будућег аутопута. Да су анкету правили у Дувну или Задру, Дувњаци би се сложили једногласно да је од Вишеграда до Сарајева најближе преко Дувна и Задра.

А у источном дијелу Републике Српске сви ћуте. Ваљда не смију да се успротиве својим шефовима који живе од Брчког до Бања Луке и који у Сарајево долазе само као гастарбајтери, по плате од неколико хиљада мараке, дневнице за рад у комисијама у управним одборима и надокнаде за одвојени живот. А на истоку, туго моја,нигдје на видику политичара, официра или владике да лупи шаком о сто и подвикне:

– Ма докле више, милу вам мајку јебем.

Аутор: Жељко Пржуљ

2 коментара

  1. Комшија Жељко , алал ти вјера на коментару без длаке на језику си , искрено и објективно размишљање . Знаш како ови наши поједини несретници виде ову проблематику ( бар ја тако доживљавам), нас у источном дијелу РС треба све потровати па онда они да приграбе апсолутно све .Њима све напреднио и прогресивно а нас у средњи вијек . Кад је требало гинути за РС, е онда су нас тапшали по раменима и говорили , свака вам част нема Вам равних . То је захвалност за стотине мртвих и рањених, за игубљену дјецу , браћу ,очеве , сестре , мајке из источног дијела. Понашање појединих наших политичара из источног дијела, који су заузели удобне фотеље ,и шепуре се ко ћурани , немој да те чуди . Оно су егоисти који су све своје животне проблеме ријешили , запослили дјецу , маме ,тате, стрине баџе, свастике , боли их уво за нас, нашу дјецу и будућност источног дијела Републике Српске , шта они знају о демографским проблемима источног дијела , јели то оно што се маже по хљебу . Науче статистичке податке , прочитају дневно политичка дешавања пред камере и декламују као папагаји . То су у главном (част честитим појединцима које сам упознао) људи без визије, идеје , организационих способности и ли било каквих других које треба да има човјек коме је народ дао повјерење (нажалост честити и поштени народ, који не зна да препозна слаткорјечиве преваранте и демагоге) . Примања им Америчка памет кокошија и понашање подрепашко . Добро им је ,боље него су и сањали да им може бити у животу. Животни сплет околности им то омогућио а не памет и способност . Они никада нису чулу да је некада било планирано (седамдесетих година) пут Сарајево -Трново -тунел кроз Рогој у Бољановиће -преко Калиновика -тунел кроз превој Зелегоре -Гацко -Требиње -Црногорско приморје . И ријешен један инфраструктрурни проблем Источног дијела тадашње Босне и Херцеговине, а сада Источног дијела Републике Српске. Испаде да је Бравар био Бог за ове данашње. Они то не знају, неће да знају , несмију да знају јер могу њихови Босови и Мецене да им спуцају клемпу или недај боже да их оставе без бенефита које имају, боље им је да се понашају као шахофске фигуре и како се нареди . Откуд они знају шта значи пут преко Вишеграда , Шћепан поља, Зеленгоре , Морина за Невесиње, Рогатице , Хан Пијеска, Власенице и слично . Они имају црне лимузине , ротациона свјетла а није им их тата купио , пар мјесеци па купи ново , јака је к….а народ (наравно дубоко извињење за честити нараод , али тако стара пословица каже) . Народ ћути , а њима се може. Али за све ,уз дужно пштовање смо криви лично , пјединци нас из године у годину фарбају и хватају на исту фору а ми као морони , хоћемо игру фер плеј- глумимо некакав патриотизам , а они нас опале иза ушију, згрћу енормно богатство и смију нам се иза леђа , треба то на изборима пустити низ воду, мада су се накупили, њима и њиховим породицама доста за цио живот, али нема везе треба то вратити откуд је и дошло .

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име