Лут фест: Гран-при освојило Позоришту лутака Мостар

0
110

Гран-при скулптуру “Златна анима” за најбољу представу на 20. Међународном фестивалу професионалних луткарских позоришта за дјецу “Лут фест” Источно Сарајево стручни жири додијелио је Мостар за представу “Прича о изгубљеном времену”, у режији Тамаре Кучиновић.
“У представу су складно уклопљене и обједињене све компоненте које треба да има једна добра и значајна представа. Одлична идеја, порука, режија, драматургија, сценографија, глумачка игра и специфична естетика представе”, наводи се у образложењу одлуке стручног жирија, кога чине Наумов Николај Петрович из Русије, Боњо Лунгов из Бугарске и Предраг Бјелошевић из Републике Српске.

Чланови жирија истичу да су током 20. “Лут феста” били у прилици да виде веома различите луткарске представе, од истраживачких форми до ансамбл представа, различитих луткарских система и начина постизања лутковности, што је био разлог да жири затражи да се због специфичности и разнообразности луткарских представа број награда повећа, како би позоришта и представе које су изведене на сљављеничком “Лут фесту” добиле заслужену награду за оригиналност појединих сегмената.

Награда за најбољу режију додијељена је Кучиновићевој за режију првонаграђене представе “Прича о изгубљеном времену”.

Жири је одлучио да награду за најлутковитију представу Камена рука “Хенрик Јурковски” додијели Дјечијем позоришту Републике Српске за представу “Медвједић Тимотеј”, у режији Јарослава Антоњука, награда за оригиналну идеју “Луткобаз” додијељена је Позоришту “Веерк 89” из Аустрије за представу “ДЖумбус”, у режији Петера Куса, док је награда за креацију лутке Краљице гуштера у представи “Бајка о чаробном камену”, Малог позоришта Душко Радовић из Београда, додијељена Зорани Милошаковић Тасић.

Награда за естетско и техничко рјешење лутака припала је Надии Империо за представу “Под жицама”, Луткарског позоришта “Кроникокаб” из Италије, док је награда за сценографију и костим равноправно додијељена Наталији Гочевој за представу “Извини мама”, Дечијег позоришта Суботица, и Прземиславу Карвовском за представу “Медвједић Тимотеј”.

Алек Родић добио је награду за оригиналну музику у представи “Гињол”, Позоришта лутака “Пинокио” из Београда.

Награда за анимацију Медвједице отишла је у руке Данке Балаћ, Ворос Имелди и Кочис Ендреуа у представи “Извини мама”, као и Даворину Динићу за плес шеика у представи “Мала принцеза”, Позоришта лутака Ниш.

Награде за анимацију додијељене су и колективу представе “Прва прича” позоришта “Точка на И” из Хрватске, Андрији Поша за анимацију пса у представи “Царски певачи” Народног позоришта “Тоша Јовановић” из Зрењанина и Димитру Димитровом за три улоге у представи “Мала жаба”, Луткарског позоришта “Георги Митев” из бугарског града Јамбола.

Амсамбл представе “Извини мама” добитник је и награде за колективну анимацију лутака и глумачку игру.

Награда за глумачко остварење фестивала додијељена је Игору Видачковићу за улогу Петје у представи “Прича о изгубљеном времену”.

Жири је одлучио да додијели и три специјалне награде – Специјална глумачка награда за Зорана Тодоровића, полицајца у представи “Гињол”, Специјална награда жирија за комуникацију са најмлађом публиком за Рона Аелбрехта за представу “Ким, мало црно пиле”, Луткарског позоришта “Влиндерс” из Белгије, и Специјална награда за очување и атмосферу Андерсенове бајке “Палчица” за Позориште “Туулевски” из Естоније.

Жири новинара и критике у саставу Александар Саша Грандић, Младен Јанковић и Огњен Беговић одлучио је да награду “Магија луткарства” – Радослав Лазић додијели Позоришту лутака Мостар за представу “Прича о изгубљеном времену”, у режији Тамаре Кучиновић.

Овај жири сматра да представа у цијелости одсликава симболичко-поетичку композицију искрене луткарске магије.

“Чувајући сјећање на изузетног професора доктора Радослава Лазића, који је дао немјерљив допринос развоју позоришне, а нарочито луткарске сцене, како у БиХ и Републици Српској, тако и широм региона, у Европи и свијету, можемо ову награду додијелити с циљем да Позориште лутака Мостар настави да унапређује позоришни, луткарски израз и да истовремено магија луткарства траје и да никад не престане”, образложио је жири своју одлуку.

Награду “Поетика луткарског израза” – Војислав Војо Вујановић жири новинара и критике 20. “Лут феста” додијелио је Дечијем позоришту Суботица за представу “Извини мама”, у режији Тодора Валова.

“У овој представи заступљена је потпуна анимација лутке главног јунака. Са друге стране костим, маска и лутка су прецизно израђени, једноставна сценографија, која је употпуности у функцији збивања, лака ‘глума’, анимација довели су до тога да представа има своју динамику, цјеловитост, ликовну естетику и поетику, све оне елементе које је нарочито цијенио Вујановић”, наведено је у образложењу одлуке жирија.

Додјелом фестивалских награда, извођењем представе “Палчица” естонског позоришта “Туулевски”, презентацијом радионице Фолклор кроз луткарство “Приче из старог млина” и дјечијим карневалом данас је Источном Новом Сарајеву завршен 20. “Лут фест”, чији је организатор “Форум тетар” Источно Сарајево.

Покровитељ овог фестивала, чији је мото био “Анима у срцу”, били су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Генерални медијски покровитељ фестивала су Новинска агенција Републике Српске “Срна” и Радио-телевизија Републике Српске.

У оквиру пратећег програма фестивала одржан је већи број програма попут луткарског карневала, луткарских радионица, промоција књига и извођења плуткарских редстава и у Палама, Трнову, Калиновику, Источном Старом Граду, Хан Пијеску, Власеници, Зворнику и Милићима.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име