Магични какао: Смањује стрес, чува кожу, спречава деменцију…

0
159
Фото: Depositphotos

Какао се углавном конзумира због опојног мириса и укуса, али већина нас не размишља о његовим другим, правим вриједностима.

Захваљујући обиљу различитих састојака, испоставило се да је дјелотворан на више поља. Познат је као биљка која чува организам од слободних радикала, смањује стрес и депресију, штити од болести срца и крвних судова, као и од многих врста канцера. Такође, одличан је извор гвожђа!

Пријатељ коже и крвних судова

Флавоноли, подгрупа флавоноида, посебно су занимљиви савременој медицини. Истраживања показују да се код испитаника који су пили какао с високим нивоом флавонола значајно смањио крвни притисак и за 47 одсто побољшала функција крвних судова.

Истраживања говоре и да су изузетно дјелотворни за очување здраве коже. Редовним конзумирањем какаоа повећава се отпорност коже на штетно УВ зрачење, чиме се одлаже појава иритације и црвенила, бора и пигментације. Холандски и њемачки научници су у тромјесечном истраживању доказали да је кожа жена које су свакодневно испијале шољу врућег какаоа постала њежнија, хидриранија и мање осјетљива на дјеловање сунца.

Супер храна

Америчка асоцијација за унапријеђење науке тврди да редовно испијање какаоа бистри мозак. Флавоноиди у овом напитку убрзавају циркулацију, допремање кисеоника до мозга се убрзава, а то спречава деменцију.

Научници су сврстали какао у такозвану супер храну, а то значи да је он у рангу нара, акаи и гоџи бобица, а такође тврде да има три пута јаче дејство на здравље од зеленог и црног чаја.

Доказано је и да се свакодневним конзумирањем 22 грама какао праха значајно смањује таложење лошег холестерола на зидовима крвних судова. Зато, какао прах треба конзумирати без икакве гриже савјести.

Грије зими

Врућ какао на ниским температурама може да нам загрије и опусти промрзло тијело, буди носталгију и враћа нас у дјетињство. Спремите шољицу какаоа за себе и оне које волите, па у кревет! Или, у нови радни дан.

Какао:

– Регулише ниво шећера и холестерола

– Подстиче памћење и поспјешује концентрацију

– Смањује опасност од срчаног и можданог удара

– Успорава процес старења

– Омекшава кожу

– Снажан је афродизијак и антиоксиданс

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име