Макрон осудио одлуку Техерана

0
63

Француски предсједник Емануел Макрон осудио је данас одлуку Ирана да обогати уранијум изнад степена усаглашеног споразумом из 2015. године, саопштено је данас из његове канцеларије.

У саопштењу се истиче да је француски предсједник поновио да је 15. јул крајњи рок за наставак дијалога између страна, али није прецизирано шта ће се десити након тог датума.

Иран је нешто раније саопштио да ће смањити своје обавезе према споразуму потписаном са свјетским силама 2015. године тако што ће подићи степен обогаћења уранијума.

Ирански званичници су на конференцији за новинаре најавили да ће Техеран сваких 60 дана наставити са смањењем поштовања обавеза, уколико државе потписнице споразума не заштите Иран од америчких санкција.

Неименовани ирански званичник најавио је да ће Техеран данас објавити да ће повећати ниво обогаћења уранијума на пет одсто, што је изнад ограничења успостављеног нуклеарним споразумом са свјетским силама 2015. године.

Уранијум обрађен до чистоће од 3,67 одсто погодан је за стварање електричне енергије и то је максимални ниво дозвољен споразумом.

Обогаћење до 90 одсто уранијум ставља у позицију за производњу нуклеарног оружја.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име