Макрон убjедљивом већином изабран за предсједника Француске

0
529

Независни центристички кандидат за предсједника Француске Емануел Макрон однео је  убједљиву побједу над својом противницом, лидерком крајње деснице Марин Ле Пен, показују прве процјене медија.

Макрон је освојио између 65,5 одсто и 66,1 одсто гласова у другом, одлучујућем кругу гласања, док је Ле Пенова добила између 33,9 одсто и 34,5 одсто гласова, наводи АФП.

Макронове присталице почеле су да се окупљају у дворишту Лувра у Паризу гдје планирају да прославе његову побједу, јављају француски медији.

Предсједник Француске Емануел Макрон – човјек “у покрету”

Емануел Макрон, оснивач и лидер независног покрета “У марш!”, који је данас побједио на предсједничким изборима у Француској, бивши је банкар који се никада до сада није кандидовао на изборима, а био је економски савјетник садашњем предсједнику Франсоа Оланду и потом министар економије.

Овај амбициозни 39-годишњи новајлија у политичким водама, који важи за заговорника пословања и дерегулативе, уздрмао је, међутим, француску политику умијећем искусног политичара, наводи Би-Би-Си.

Потиче из сјеверног града Амјена, из љекарске породице, а школовао се у Паризу гдје је студирао филозофију, након чега је постдипломске студије завршио на престижном Институту политичких наука и у елитној Националној школи администрације (ЕНА).

Године 2008. придружује се кући “Ротшилф & Си”, гдје четири године ради као инвестициони банкар, а први пут је “укус власти” осјетио под Оландом коме је постао економски савјетник, да би 2014. преузео и дужност министра економије.

Као министар је укинуо прописе који су дотад важили у неким индустријским секторима и дозволио да продавнице дуже раде недјељом.

Радио је за социјалистичку владу, али су му се поједини у лијевом крилу партије супроставили, па је послије две године проведене на функцији министра поднио оставку и основао сопствени, независни покрет.

Страствено се залаже за европске интеграције и тржиште ЕУ сматра кључним за Француску како би, каже, препородила своју исцрпљену економију.

За већи дио француске пословне заједнице постао је “дашак свјежег ваздуха”, с листом политичких предлога у корист пословања усмјерених на подстицање привредног раста.

Макрон има план о јавним инвестицијама вриједан 50 милијарди евра који би обухватио обуку за посао, прелазак са угља као енергетског извора на обновљиве изворе енергије и модернизацију инфраструктуре.

Планира значајна смањења пореза за корпорације и више простора за компаније у преговорима о 35-часовној радној недјељи, односно планира да младима продужи радне сате, док би запосленима у петој деценији омогућио краћу радну недјељу.

Намјерава да смањи стопу незапослености са садашњих 9,7 на седам одсто, али и да забрани употребу мобилних телефона у школама за млађе од 15 година.

Макрон себе представља као “непријатеља национализма” и кандидата “отворене Француске која има своје интересе – безбједносне, економске и социјалне, које жели да брани, али оперише у отвореном свијету”.

У жустрој телевизијској дебати одржаној 3. маја показао је да умије да упути увреде жестоко колико и његова националистичка противница Марин Ле Пен, док и назив његовог покрета – “У марш!” – описује карактер овог амбиционог човјека “у покрету”.

Његову страственост за говорницом многи исмивају, али је он успио да себи обезбједи позамашну подршку и пренесе поруку бирачима, док његов покрет има више од 200.000 сљедбеника с платформом која комбинује јавна улагања с политиком наклоњеном пословању.

Од 2007. ожењен је својом бившом наставницом драме Брижит Троње, која је 24 година старија од њега, а која каже да јој је још као 17-годишњак обећао да ће, шта год радила, она бити његова супруга.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име